Το όργανο αυτό έχει τη δυνατότητα να αίρει την ασυλία των δικαστών, ώστε να τους ασκούνται ποινικές διώξεις, ή να μειώνει τον μισθό τους.
Μάλιστα, με αφορμή την καταδικαστική απόφαση της ΕΕ, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας έκρινε ότι η χώρα του δεν θα πρέπει να πληρώσει τα πρόστιμα λόγω της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματός της και την απόφασή της να μην κλείσει ένα ορυχείο λιγνίτη.
«Είτε πρόκειται για τις παράνομες κυρώσεις που αφορούν το (ορυχείο) Τούροφ (…) είτε στην περίπτωση των κυρώσεων για τις αλλαγές στο δικαστικό σύστημα, η Πολωνία δεν μπορεί και δεν θα έπρεπε να πληρώσει ούτε ένα ζλότι» είπε ο Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Πολλά χρόνια η αντιπαράθεση
Η Βαρσοβία και οι Βρυξέλλες αντιπαρατίθενται εδώ και χρόνια για τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη που προωθεί η συντηρητική κυβέρνηση του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) στην Πολωνία.
Η ΕΕ εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές παρεμποδίζουν τις δημοκρατικές ελευθερίες, όμως η Πολωνία επιμένει ότι είναι αναγκαίες για να εξαλειφθεί η διαφθορά μεταξύ των δικαστών.
Το ορυχείο
Τον Σεπτέμβριο, το Δικαστήριο της ΕΕ επέβαλε πρόστιμο 500.000 ευρώ την ημέρα στην Πολωνία επειδή δεν έκλεισε ένα τεράστιο ορυχείο λιγνίτη στα σύνορά της με την Τσεχία.
Τα πρόστιμα αυτά ενδέχεται να επιδεινώσουν την κρίση μεταξύ ΕΕ και Πολωνίας, το Συνταγματικό Δικαστήριο της οποίας έκρινε στις αρχές του μήνα ότι το εθνικό δίκαιο υπερισχύει του ευρωπαϊκού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr