Επισημαίνει ότι, σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας «Ορίζοντας 2020» της Επιτροπής, οι ανισότητες όσον αφορά την πρόσβαση στην υγεία και την υγειονομική περίθαλψη είναι μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Πράγματι, όπως αναφέρει, οι ανισότητες είναι σημαντικές, όπως φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία, με το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών.
Το 2020, η Βουλγαρία και η Ρουμανία κατέγραψαν το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής - 73,6 έτη και 74,2 έτη αντίστοιχα - πολύ κάτω από την Ελβετία και τη Νορβηγία, με προσδόκιμο ζωής 83,2 και 83,3 έτη αντίστοιχα, με διαφορά 9,6 ετών.
Τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας ποικίλλουν επίσης από 1,6 στην Εσθονία και 2,1 στη Σουηδία έως 6,7 στη Μάλτα και 5,8 στη Ρουμανία.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι, από το 2014, πάνω από το 21% του πληθυσμού της ΕΕ ανέφερε ότι δεν πληρούνται οι απαιτήσεις υγειονομικής περίθαλψης, επικαλούμενοι οικονομικούς λόγους. Και εδώ, υπάρχουν μεγάλες ανισότητες, που κυμαίνονται από 9,3% στην Κύπρο έως 50% στην Ιρλανδία.
Αναγνωρίζοντας ότι, η ευθύνη για την υγειονομική περίθαλψη ανήκει κατά κύριο λόγο στις κυβερνήσεις των κρατών μελών, υπογραμμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να διαδραματίσει έναν βοηθητικό ρόλο.
Ρωτάει δε την Κομισιόν, ποια μέτρα έχουν ληφθεί ή εξετάζονται για τη μείωση των διαφορών μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr