Οι ηγέτες βρίσκονται σε τεράστια πίεση για να αντιμετωπίσουν τις σπειροειδείς τιμές της ενέργειας, αλλά χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία προειδοποίησαν ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν σε βιαστικές αλλαγές εξαιτίας μίας βραχυπρόθεσμης κρίσης.
Ωστόσο, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία ζήτησαν αναθεωρήσεις του φιλόδοξου σχεδίου της ΕΕ για το κλίμα —ιδίως το εμπόριο εκπομπών— επικαλούμενοι την ενεργειακή κρίση.
Οι αντιδράσεις θεωρείται πως συνδέονται εν μέρει από τη σύγκρουση της Πολωνίας με την ΕΕ για το κράτος δικαίου.
Η Ολλανδία, ειδικότερα, πιέζει το μπλοκ να μην εκταμιεύσει κονδύλια στη Βαρσοβία, ωστόσο, η ΕΕ επανεξετάζει πόσο επιθετικά πρέπει να προσεγγίσει την κρίση του κράτους δικαίου μετά την έκκληση της Άνγκελα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν για αυτοσυγκράτηση.
Η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο καθυστέρησης ενός νέου μηχανισμού που έχει σχεδιαστεί για να μπλοκάρει τις πληρωμές του προϋπολογισμού λόγω αντιδημοκρατικών βημάτων.
Για να επιστρέψουμε στα ενεργειακά, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα κράτη-μέλη καλούνται να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της εργαλειοθήκης για την «παροχή βραχυπρόθεσμης ανακούφισης στους πιο ευάλωτους πολίτες και για την υποστήριξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων». Αναφέρεται επίσης ότι το Συμβούλιο και η Κομισιόν θα εξετάσουν μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ενεργειακού συστήματος της Ε.Ε., τη διατήρηση των τιμών σε προσιτά επίπεδα, την ασφάλεια προμηθειών και την υποστήριξη της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα. Καλείται, τέλος, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επιταχύνει τις επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr