Στην ερώτηση του, ωστόσο, ο Έλληνας ευρωβουλευτής είχε επισημάνει ότι, σύμφωνα με έκθεση του Frontex (2017), οι παράνομοι μετανάστες λαμβάνουν οδηγίες από διακινητές για το πώς να φτάσουν σε σκάφη διάσωσης ΜΚΟ. Οι ενδιαφερόμενες ΜΚΟ απορρίπτουν τις κατηγορίες για συμπαιγνία, υποστηρίζοντας ότι είναι απλώς «σε επιφυλακή για πλοία που μεταφέρουν λαθρομετανάστες που κινδυνεύουν».
Η διαμάχη μεταξύ του Frontex και των ενδιαφερόμενων ΜΚΟ ώθησε τον Frontex να παραλείψει οποιαδήποτε αναφορά στο ρόλο των ΜΚΟ στις ετήσιες εκθέσεις του.
Εν τω μεταξύ, έχουν συμβεί διάφορες εξελίξεις, υπογράμμιζε ο Έλληνας ευρωβουλευτής και ανέφερε συγκεκριμένα ότι:
- Μετά από μια ελληνική επιχείρηση , που ονομάστηκε «Αλκμήνη», τέσσερις ΜΚΟ κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία και εμπορία ανθρώπων.
- Οι πρόσφατες αποκαλύψεις του αφεντικού της Τουρκικής Μαφίας Σεντάτ Πέκερ στοχοποίησαν την τουρκική ΜΚΟ «Ανθρωπιστικό Foundationδρυμα IHH», η οποία πιστεύεται ότι έχει σχέσεις με ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις (Αλ Κάιντα, Τσετσένοι αυτονομιστές, ISIS, Χαμάς) και συνδέεται με τον Ταγίπ και Μπιλάλ Ερντογάν, οργανώνει τη μεταφορά Σομαλών από το Μογκαντίσου στην Κωνσταντινούπολη , Τη Σμύρνη και το Αιγαίο.
- Μετά από μια έρευνα που διεξήχθη το 2017, οι Ιταλοί δικαστές κατηγορούν τώρα 21 μέλη ΜΚΟ όπως «Save the Children», «Médecins Sans Frontières» και «Jugend Rettet» για συμπαιγνία με διακινητές ανθρώπων στη Μεσόγειο και βοήθεια παράνομης μετανάστευσης από τη Λιβύη στην Ιταλία, κατηγορίες που συνεπάγονται πιθανή ποινή 20 ετών.
- Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», από την πλευρά τους, γνωστοποίησαν τις αντιρρήσεις τους για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας 2016. Αυτές οι ΜΚΟ παίρνουν τώρα τον δικό τους δρόμο, παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία και επιφέρουν αλλαγές στη δημογραφική/θρησκευτική σύνθεση της ΕΕ σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση.
Ρωτούσε δε ότι, με βάση τα στοιχεία που υποδεικνύουν παράνομη δραστηριότητα ΜΚΟ, ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει η Επιτροπή για να τεθεί τελικά υπό έλεγχο η λειτουργία τους.
Ακολουθεί ολόκληρη η καθόλου διαφωτιστική απάντηση της Επιτρόπου:
Απάντηση της κας Γιόχανσον εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (15.10.2021)
Η Επιτροπή γνωρίζει ότι αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) βρίσκονται υπό έρευνα στην Ελλάδα και την Ιταλία, μεταξύ άλλων για καταγγελίες για διευκόλυνση της παράτυπης μετανάστευσης.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητες σε μεμονωμένες ποινικές υποθέσεις. Οι εθνικές αρχές έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα να ερευνούν και να διώκουν υποθέσεις.
Η Επιτροπή εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή της οδηγίας 2002/90/ΕΚ του Συμβουλίου που ορίζει τη διευκόλυνση της μη εξουσιοδοτημένης εισόδου, διέλευσης και διαμονής. Η οδηγία υπενθυμίζει ότι οι δικαστικές αρχές διατηρούν την εξουσία να καθορίζουν, υπό το πρίσμα όλων των περιστάσεων μιας υπόθεσης, εάν μια συγκεκριμένη δραστηριότητα ΜΚΟ πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το σχετικό νομικό πλαίσιο που περιλαμβάνει τόσο το εγχώριο όσο και το διεθνές δίκαιο. Ταυτόχρονα, κατά τον καθορισμό του αδικήματος, η οδηγία παρέχει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να εξαιρούν την ανθρωπιστική βοήθεια από την ποινικοποίηση. στην καθοδήγηση, η Επιτροπή διευκρινίζει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια, όταν επιβάλλεται από το νόμο, δεν μπορεί και δεν πρέπει να ποινικοποιηθεί. Η Επιτροπή ενέκρινε ένα ανανεωμένο σχέδιο δράσης της ΕΕ κατά του λαθρεμπορίου μεταναστών, το οποίο θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση των οργανωμένων εγκληματικών δικτύων. Σύμφωνα με τη Στρατηγική της Ένωσης για την Ασφάλεια της ΕΕ, θα ενισχύσει τη συνεργασία και θα υποστηρίξει το έργο της επιβολής του νόμου για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου μεταναστών, το οποίο συχνά συνδέεται με την εμπορία ανθρώπων. Θα ενισχύσει επίσης τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών μέσω στοχευμένων εταιρικών σχέσεων.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr