«Αντίο» είπε η Άνγκελα Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο βρέθηκε κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας περιοδείας της, έπειτα από 16 χρόνια στην ηγετική της θέση.
Ήταν αναμενόμενο η Μέρκελ να κάνει μία στάση και στη Τουρκία, αφού επρόκειτο για ένα "σημαντικό εταίρο" της, που συχνά υπερασπιζόταν.
"Κάποιες φορές ήμουν επικριτική για τις εξελίξεις που παρακολουθούσαμε στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών", παραδέχτηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνάντησης. "Το μόνο πράγμα που μπορώ να σας πω ότι θα γίνει το ίδιο και με την επόμενη γερμανική κυβέρνηση: η σχέση της Τουρκίας με τη Γερμανία θα συνεχιστεί, με τις καλές και τις κακές όψεις της", προσέθεσε.
Από την πλευρά του, ο Ερντογάν, που ευχαρίστησε την Άγγελα Μέρκελ και εξέφρασε εκ των προτέρων τις ανησυχίες του για το μέλλον: "Δεν είναι ποτέ εύκολο να εργάζεσαι με έναν συνασπισμό" όπως αυτός που διαπραγματεύεται επί του παρόντος για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, εκτίμησε.
Τα τελευταία 16 χρόνια, παρά τις, κάποιες φορές σοβαρές, πολιτικές διαφωνίες ή ακόμη και τις εντάσεις, όπως αυτή μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία, η Μέρκελ φρόντιζε πάντα να διατηρεί ανοιχτή την πόρτα του Βερολίνου για την Άγκυρα και απέτρεψε να κλείσει η Ευρώπη τη δική της.
Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής της DW, στη συνάντηση, εκτός από τις διμερείς σχέσεις Άγκυρας – Βερολίνου, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και η κατάσταση στη Συρία, αλλά και το θέμα της Λιβύης.
Το Αφγανιστάν, ιδιαίτερα σε συνάρτηση με το προσφυγικό, ήταν επίσης ένα από τα πιο σημαντικά θέματα. Η Μέρκελ, αφού τόνισε ότι έχουν δοθεί στην Τουρκία 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ ως βόηθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση, επανέλαβε πως είναι απαραίτητη η συνεργασία και η στήριξη της Τουρκίας στο θέμα αυτό.
Από την πλευρά του, ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αφήσει κάποιες «σπόντες» κατά της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απαντώντας σε ερώτηση για το προσφυγικό, ανέφερε ότι, σε αντίθεση με την Ελλάδα που κρατάει τα σύνορά της κλειστά, η Τουρκία δεν δύναται να σπρώχνει εκτός συνόρων τους μετανάστες, αλλά προσπαθεί να τους παράσχει μία ικανοποιητική φιλοξενία.
Όπως είπε η Τουρκία έχει γίνει "ξενώνας" για τους πρόσφυγες, καθώς φιλοξενεί περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια Σύρους και περίπου 300.000 Αφγανούς.
Η καγκελάριος Μέρκελ χαιρέτησε αυτό το "σημαντικό έργο" και εγγυήθηκε ότι "η ευρωπαϊκή στήριξη προς την Τουρκία θα συνεχιστεί".
Να σημειωθεί πως χάρη στη Μέρκελ, οι σχέσεις της Τουρκίας παρέμειναν καλύτερες με τη Γερμανία απ’ ότι με τις ΗΠΑ ή τη Γαλλία.
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr