Σε ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Πρόεδρος της Κομισιόν στάθηκε ιδιαίτερα στο πόσο σημαντικό είναι να γίνονται δράσεις από κοινού, υπογραμμίζοντας πως η ενότητα αποτελεί το μεγάλ ατού της ΕΕ.
Στο ξεκίνημα της ομιλίας της, η κ. φον Λάιεν είπε: «Στη μεγαλύτερη παγκόσμια υγειονομική κρίση εδώ και έναν αιώνα, επιλέξαμε να απαντήσουμε από κοινού, ώστε κάθε μέρος της Ευρώπης να έχει την ίδια πρόσβαση σε εμβόλια που σώζουν ζωές. Στη βαθύτερη παγκόσμια οικονομική κρίση εδώ και δεκαετίες, επιλέξαμε να απαντήσουμε από κοινού, με το NextGenerationEU. Και στη σοβαρότερη πλανητική κρίση όλων των εποχών, επιλέξαμε πάλι να απαντήσουμε από κοινού, με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».
{https://twitter.com/France24_en/status/1438100270446170117}
Προειδοποιώντας κατά του εφησυχασμού, ωστόσο, η κ. φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε επείγουσα προτεραιότητα την επιτάχυνση του εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως σημείωσε, λιγότερο από το 1 % των συνολικών δόσεων έχουν χορηγηθεί στις πιο φτωχές χώρες. Πέρα από τη δωρεά 250 εκατομμυρίων δόσεων για τον αναπτυσσόμενο κόσμο που ήταν ήδη δρομολογημένη, ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα προχωρήσει σε μια νέα δωρεά 200 εκατομμυρίων δόσεων μέχρι τα μέσα του 2022.
Σχετικά με την κλιματική κρίση, η κ. φον ντερ Λάιεν έκανε αναφορά μεταξύ άλλων στις πυρκαγιές στην Ελλάδα, αλλά και στην πρόσφατη έκθεση του IPCC, που «δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αμφιβολίες: Η κλιματική αλλαγή προκαλείται από τον άνθρωπο. Αφού όμως προκαλείται από τον άνθρωπο, μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό».
«Είμαστε η πρώτη μεγάλη οικονομία που παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη νομοθεσία» για την επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν. Παράλληλα, σημείωσε, «θα εξασφαλίσουμε ότι η υψηλότερη φιλοδοξία όσον αφορά το κλίμα συνοδεύεται και από μεγαλύτερη κοινωνική φιλοδοξία», ώστε η πράσινη μετάβαση να μην αποβεί εις βάρος των πιο ευάλωτων. Και αποκάλυψε ότι η Ε.Ε. θα διπλασιάσει την χρηματοδότηση προς τρίτες χώρες για τη βιοποικιλότητα.
Αλλά η Ευρώπη, τόνισε, δεν μπορεί να δράσει μόνη της. Αναφερόμενη στην Κίνα, είπε ότι οι στόχοι που έχει θέσει είναι «ενθαρρυντικοί», αλλά απαιτείται μεγαλύτερη διαύγεια σχετικά με το πώς θα επιτευχθούν. «Ο κόσμος θα αισθανόταν ανακούφιση εάν η Κίνα αποδείκνυε ότι μπορεί να σταματήσει να αυξάνει τις εκπομπές της έως τα μέσα της δεκαετίας», είπε. Παράλληλα, ανακοινώνοντας ότι η Ε.Ε. θα διαθέσει επιπλέον 4 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες έως το 2027, πρόσθεσε ότι «αναμένουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους μας να ενισχύσουν και αυτοί τις προσπάθειές τους».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr