Στο ερώτημα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας, εάν έχει υπάρξει στο παρελθόν ανάλογη περίπτωση ανατροπής των δημοσκοπήσεων την τελευταία στιγμή, ο Λάσετ εμφανίζεται αισιόδοξος: «Πολλές τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν», λέει. «Η τελευταία ήταν στη Σαξονία-Άνχαλτ, όπου όλοι είχαν προβλέψει μία μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στην AfD και τους Χριστιανοδημοκράτες. Τελικά συνέβη το αντίθετο (και επικράτησε με μεγάλη διαφορά ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών). Νομίζω ότι και τώρα πολλοί είναι εκείνοι που ακόμη δεν έχουν αποφασίσει. Αυτές οι εκλογές είναι ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Αγωνιζόμαστε για να εξασφαλίσουμε την πλειοψηφία στις 26 Σεπτεμβριου».
Η DW επισημαίνει πως, όπως και άλλοι υποψήφιοι των Χριστιανοδημοκρατών σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, έτσι και ο Λάσετ επισείει- όλο και πιο έντονα τις τελευταίες ημέρες- την απειλή του «αριστερού κινδύνου» σε περίπτωση που ένας σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, όπως ο Όλαφ Σολτς, συμμαχήσει μετεκλογικά με τους Πράσινους και το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke). Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου για τον «μπαμπούλα της Αριστεράς» που επιστρατεύει ο Λάσετ, εκείνος επιμένει: «Αυτό που περιγράφω δεν είναι κανένας 'μπαμπούλας', είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο, να σχηματίσουν κυβέρνηση το SPD, η Αριστερά και οι Πράσινοι. Τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων μοιάζουν σε πολλά και έχουν μία κοινή αφετηρία: νέα φορολογικά βάρη, νέες επιβαρύνσεις. Επιπλέον η Αριστερά θα μας οδηγούσε σε περιπέτειες στην εξωτερική πολιτική. Μία τέτοια κυβέρνηση θα ήταν επιβλαβής για τη Γερμανία, τόσο για τη σταθερότητά μας, όσο και για την ευημερία μας».
Προτεραιότητα η ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια
Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ο Άρμιν Λάσετ επιδιώκει μία ενισχυμένη ευρωπαϊκή συνεργασία. Προ ημερών επισκέφθηκε το Παρίσι για διαβουλεύσεις με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και στη συνέχεια δήλωσε ότι εάν εκλεγεί καγκελάριος, ο πρώτος του προορισμός θα είναι και πάλι το Παρίσι. «Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούν οι Ευρωπαίοι να κρατήσουν ανοιχτό το αεροδρόμιο της Καμπούλ» επαναλαμβάνει κάθε τόσο σε προεκλογικές τοποθετήσεις του ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών, υπενθυμίζοντας ότι από το 1999 η ΕΕ έχει εξαγγείλει μία κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, αλλά μέχρι στιγμής ελάχιστα έχουν γίνει σε αυτή την κατεύθυνση.
«Υπάρχει μία ενισχυμένη συνεργασία, αλλά ακόμη δεν είμαστε σε θέση να διεξάγουμε από κοινού επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας» λέει ο Άρμιν Λάσετ. «Γι αυτό ανέφερα ως παράδειγμα το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε μία ολόκληρη χώρα όπως το Αφγανιστάν, για να γίνει αυτό θα χρειαζόταν και στο μέλλον η συνδρομή του ΝΑΤΟ. Αλλά αν μη τι άλλο έχουμε τη φιλοδοξία να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία ενός αεροδρομίου για να απεγκλωβίσουμε τους ανθρώπους μας, τους ευρωπαίους πολίτες και τους αφγανούς συνεργάτες. Πρέπει να συζητηθεί αυτό το ζήτημα στην επόμενη σύνοδο κορυφής, να δούμε πώς μπορούμε να είμαστε αυτάρκεις και να αναλάβουμε δράση, ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ;»
«Ευρωπαϊκό έδαφος» το ελληνικό έδαφος
Στο προεκλογικό πρόγραμμα του Άρμιν Λάσετ περιλαμβάνεται και η διακήρυξη για την ενίσχυση της Frontex, γιατί, όπως επισημαίνει στη συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία, «έχω πάει στη Λέσβο. Στη Λέσβο βλέπετε πρόσφυγες που έχουν έρθει σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η βασική μου πεποίθηση είναι η εξής: Δεν μπορούμε να λέμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι στην Ελλάδα, είναι σε ελληνικό έδαφος. Σε ευρωπαϊκό έδαφος βρίσκονται και γι αυτό θα πρέπει η Ευρώπη ολόκληρη να επωμιστεί αυτή την ευθύνη. Να βοηθήσει τους Έλληνες στη φιλοξενία των προσφύγων. Να αναπτύξει ένα ενιαίο ευρωπαϊκό συστήμα καταγραφής για τις αιτήσεις ασύλου. Και στην ιδανική περίπτωση- δυστυχώς δεν το έχουμε καταφέρει ακόμη αυτό- να διανέμει τους πρόσφυγες με δίκαια κριτήρια στα κράτη-μέλη».
Συνεχίζοντας τις αναφορές στο προσφυγικό και ιδιαίτερα στην κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο Άρμιν Λάσετ παρατηρεί ότι «πρόκειται για σύνορα της ΕΕ. Η προστασία τους δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστικά έργο της ελληνικής ακτοφυλακής. Γι αυτό η Frontex θα πρέπει να καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση, το εμπόριο ανθρώπων και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες και να διαπραγματευεί με την Τουρκία για να επιστρέψουν όσοι εμπλέκονται».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr