Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μηνιαία δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου σε περισσότερους από 550 επαγγελματίες της αγοράς παγκοσμίως, το 58% των ερωτηθέντων περιμένουν διόρθωση μεταξύ 5% και 10% πριν από το νέο έτος, ενώ ποσοστό 10% των ερωτηθέντων αναμένει διόρθωση μεγαλύτερη από 10%. Αντίθετα, μόλις το 31% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αναμένει διόρθωση, όπως αναφέρει το CNBC.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης S&P 500 έχει καταγράψει άνοδο της τάξης του 18% από την αρχή του 2021, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq γράφει επίσης κέρδη περίπου 19% την ίδια περίοδο.
Στην Ευρώπη, ο δείκτης Stoxx 600 έχει ενισχυθεί και αυτός κατά 17% από τον Ιανουάριο.
Η άνοδος των δεικτών υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη βελτίωση πολλών δυτικών οικονομιών από την αρχή του 2022.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα έχουν αναζωπυρωθεί οι ανησυχίες ότι η εικόνα των οικονομιών θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζουν αυξημένο αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, γεγονός που έχει αναγκάσει τις εταιρείες να καθυστερήσουν την επιστροφή των εργαζομένων του στο γραφείο.
Επιπλέον, καταγράφονται ελλείψεις στις αλυσίδες εφοδιασμού, με τους καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, να βρίσκουν άδεια τα ράφια των καταστημάτων.
Ανησυχίες εκφράζονται επίσης για την πορεία του πληθωρισμού και τις πολιτικές τόνωσης που υιοθέτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι κεντρικές τράπεζες.
Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση της Deutsche Bank αναφέρουν ότι η πανδημία του κορονοϊού παραμένει η κύρια ανησυχία τους και για το επόμενο διάστημα, ενώ ο υψηλότερος του αναμενόμενου πληθωρισμός βρίσκεται στη δεύτερη θέση.
Ένας λόγος που το εξηγεί αυτό είναι ότι εάν οι τιμές καταναλωτή παραμείνουν υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να περιορίσουν τα κίνητρά τους με γρηγορότερο ρυθμό, γεγονός που θα επηρεάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr