Αυτές οι ανισότητες όχι μόνο επηρεάζουν αρνητικά άτομα και κοινότητες, αλλά «περιορίζουν επίσης τη συνολική οικονομική ανάπτυξη, υπονομεύουν την κοινωνική δικαιοσύνη και βλάπτουν τη λειτουργία της κοινωνίας μας», ανέφερε η Επιτροπή.
Και οι διαρθρωτικές ανισότητες, πρόσθεσε η επιτροπή, «μεγεθύνθηκαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008-2009 και της πανδημίας Covid-19».
Υιοθετώντας ένα σχέδιο ψηφίσματος με βάση την έκθεση που συνέταξε η Τουρκάλα βουλευτής των Σοσιαλιστών Selin Sayek Böke , η επιτροπή υπενθύμισε το καθήκον των κρατών μελών «να προστατεύουν επαρκώς τα κοινωνικοοικονομικά δικαιώματα που ορίζονται στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη» και τα κάλεσε να αναζητήσουν νομοθετικές και ρυθμιστικές αλλαγές, που θ’ αποσκοπούν στη διευκόλυνση της πρόσβασης του πληθυσμού τους σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες, επαρκή στέγαση και σταθερή απασχόληση, ενώ θα ενσωματώνουν τους κοινωνικούς στόχους στη χάραξη πολιτικής τους.
Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συστημικές αλλαγές στις πολιτικές της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των μισθολογικών διαφορών μεταξύ των φύλων και των συντάξεων, τη δημιουργία προσωπικών λογαριασμών κατάρτισης και την παροχή ευκαιριών για δια βίου μάθηση, ή με την ενίσχυση των ρυθμιστικών πλαισίων πολιτικής για την εταιρική κοινωνική ευθύνη.
Σύμφωνα με το κείμενο που εγκρίθηκε, "είναι απαραίτητη μια σημαντική αλλαγή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων" για να επιτευχθεί χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη ανάπτυξη.
Η Συνέλευση θα συζητήσει την έκθεση στην Φθινοπωρινή Ολομέλεια (27-30 Σεπτεμβρίου 2021).
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr