Τα MRNA που χρησιμοποιήθηκαν και στα εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι μόρια που δίνουν εντολή στα κύτταρα να παράγουν πρωτεΐνες.
Έχουν καταξιωθεί με την κυκλοφορία των εμβολίων mRNA covid-19.
Η BioNTech, η γερμανική εταιρεία που ανέπτυξε το εμβόλιο mRNA της Pfizer για την covid-19, τώρα δοκιμάζει αν τα mRNA μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του καρκίνου.
Η πρώτη δοκιμή έγινε με επιτυχία σε ποντίκια και πλέον η έρευνα περνά στον άνθρωπο.
«Ένα από τα πράγματα που κάνει ο καρκίνος είναι ότι μπορεί να ενεργοποιήσει σήματα για να πει στο ανοσοποιητικό σύστημα να ηρεμήσει ώστε να μην ανιχνευθεί ο καρκίνος», εξηγεί στο National Geographic ο Ντάνιελ Άντερσον, επιστήμονας βιοτεχνολογίας στο ΜΙΤ. «Ο στόχος ενός εμβολίου mRNA είναι να ειδοποιήσει και να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να κυνηγήσει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των καρκινικών κυττάρων και να τους επιτεθεί», σημειώνει.
Επί του παρόντος, διεξάγονται κλινικές δοκιμές πρώτης φάσης για το μεταστατικό μελάνωμα, τον καρκίνο του γαστρεντερικού σωλήνα, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τον καρκίνο του παγκρέατος και των ωοθηκών και τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr