Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ καλούνται να ζυγίσουν τα δεδομένα. Από τη μία την ισχυρή ανάκαμψη και από την άλλη την επιμονή του κορονοϊού, αλλά και τα προβλήματα με τις ανατιμήσεις.
Οριστικές αποφάσεις δεν αναμένονται, ωστόσο, θα εκδηλωθούν προθέσεις και όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, εφόσον η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνάδελφοί της αποφασίσουν να μειώσουν τις αγορές ομολόγων το τέταρτο τρίμηνο, πιθανότατα θα προσπαθήσουν να πείσουν τις αγορές ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα η αρχή του τέλους των έκτακτων μέτρων τόνωσης.
Άλλωστε, πιο θεμελιώδεις αποφάσεις για το τι θα γίνει το 2022, αναμένεται να ληφθούν μόνο αργότερα φέτος. Στο τέλος του έτους. Μέχρι τότε, όμως, αναμένεται σκληρό μπρα ντε φερ, καθώς δεν έχουν όλα τα μέλη της ΕΚΤ την ίδια οπτική για τις εξελίξεις.
Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι καιρός η ΕΚΤ να αλλάξει τη νομισματική της πολιτική, καθώς τα προβλήματα της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού αυξάνουν τις τιμές για όλων των ειδών τα αγαθά. Αλλά η αβεβαιότητα σχετικά με την πανδημία παραμένει ακόμη.
«Ενώ η ΕΚΤ μπορεί να μετριάσει τον ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων έκτακτης ανάγκης [το τέταρτο τρίμηνο], δεν αναμένουμε από την τράπεζα να ανακοινώσει πότε και πώς θα καταργήσει σταδιακά το μεγάλο ‘Πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης για την πανδημία’’, ούτε εάν και σε ποιο βαθμό θα ενισχύσει το μέτριο στάνταρ του Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων (APP) για να το κάνει πιο ευέλικτο», δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.
«Αυτές οι βασικές αποφάσεις, οι οποίες υπόσχονται να είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενες, πιθανότατα να αναβληθούν για τη συνάντηση του Δεκεμβρίου», πρόσθεσε.
Το PEPP αναμένεται να λήξει τον Μάρτιο του 2022 με ένα συνολικό συνολικό κονδύλιο 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Επί του παρόντος, η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα αξίας 80 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε μήνα στο πλαίσιο του προγράμματος, τα οποία πιθανότατα να μειωθούν σε 70 δισεκατομμύρια ευρώ με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου την Πέμπτη, πρόσθεσε ο Schmieding.
Η ΕΚΤ διατηρεί επίσης το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, γνωστό ως APP, εν μέσω της πανδημίας που έχει τρέχοντα μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ. Η κεντρική τράπεζα χρησιμοποιεί αυτό το πρόγραμμα σε συνδυασμό με το PEPP για να διατηρήσει την οικονομία των 19 κράτων μελών.
Υψηλό 10 ετών
Ο πληθωρισμός στη ευρωζώνη έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας, στο 3% τον Αύγουστο, ενώ το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν το δεύτερο τρίμηνο εξέπληξε με την ανοδική του πορεία με κέρδη 2% από τρίμηνο σε τρίμηνο. Αυτές οι εξελίξεις μπορεί να ωθήσουν την ΕΚΤ να αναβαθμίσει επίσης τις προβλέψεις της για ανάπτυξη, όπως πρόσφατα υπονόησε ο αντιπρόεδρος Luis de Guindos.
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες στην αγορά.
“Με μια μελλοντική ματιά δεν είναι σαφές πόσο πιο αισιόδοξη μπορεί να είναι η ΕΚΤ εν μέσω παρατεταμένων ανησυχιών σχετικά με την μετάλλαξη Delta, την κινεζική επιβράδυνση, το στένεμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ή το μποτιλιάρισμα όσον αφορά την προσφορά", υπογράμμισε σε ερευνητικό σημείωμα ο Frederik Ducrozet, παρατηρητής της ΕΚΤ με την Pictet Wealth Management.
Αξίζει να σημειωθεί η διαφορά απόψεων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Ενώ ορισμένοι όπως ο Jens Weidmann της Bundesbank προειδοποιούν ανοιχτά για υψηλό πληθωρισμό, άλλοι όπως ο Γάλλος François Villeroy de Galhau τονίζουν την βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης.
Αλλά δεν υπάρχει πολύς θόρυβος από τα περιστέρια της ΕΚΤ - εκείνους δηλαδή που υποστηρίζουν περισσότερα νομισματικά κίνητρα - γεγονός που καθιστά πιθανό πως μια μείωση στον ρυθμό εκτέλεσης του PEPP δεν θα αποδειχθεί πολύ αμφιλεγόμενη.
Το μεγαλύτερο τεστ θα μπορούσε να είναι η δημιουργία αρμονίας ανάμεσα στις βαθμίδες της ΕΚΤ για το APP. Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το μέγεθος και την ευελιξία του APP έως το επόμενο έτος, όταν τελειώσει το PEPP.
"Επαναλαμβάνουμε τη μακροχρόνια άποψή μας ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος όσον αφορά την υποστήριξη με πολιτικές μετά το τέλος του PEPP, με την ΕΚΤ ενδεχομένως να ανακοινώνει ένα APP που να είναι και μεγαλύτερο σε μέγεθος και να φέρει ορισμένα στοιχεία ευελιξίας", δήλωσε ο Paul Hollingsworth, επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος στην BNP Paribas.
Αυτά είναι τα δεδομένα στο τραπέζι της κρίσιμης συνεδρίασης. Προς το παρόν, πάντως, η ΕΚΤ αναμένεται να αποφύγει οποιεσδήποτε μεγάλες κινήσεις και θα περιμένει να βεβαιωθεί ότι η ανάκαμψη στην ευρωζώνη είναι οριστική και η ύφεση της πανδημίας παρελθόν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr