Η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε για τα παραπάνω σε μία εκδήλωση με τη νιγηριανή συγγραφέα Τσιμαμάντα Νγκόζι Αντίτσι στο Ντίσελντορφ.
Η κουβέντα ήταν περισσότερο ανθρώπινη παρά σκληρά πολιτική και η Μέρκελ μίλησε με ειλικρινεία.
Χαρακτήρισε μάλιστα ως τη δυσκολότερη στιγμή της σε αυτή τη 16ετή πορεία την ευρωκρίση, «όταν ζήτησα τόσα πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ως πιο ευχάριστες περιέγραψε τους συμβιβασμούς για τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού ή για τη Συνθήκη της Λισαβόνας.
Στις πιο «άβολες» στιγμές της καριέρας της από την άλλη πλευρά συμπεριέλαβε το γεγονός ότι έχασε τη μητέρα της, ενώ ήταν στο επίκεντρο της δημοσιότητας και με όλα τα βλέμματα στραμμένα επάνω της.
Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ακόμα φεμινίστρια, ενώ για την προσφυγική πολιτική που χάραξε θεωρεί πως μπορεί να νιώθει καλά με τον εαυτό της. «Το 2015 οι πρόσφυγες βρίσκονταν στην πόρτα μας και το να λέγαμε "προσοχή, πίσω στη Μεσόγειο", δεν αποτελούσε για μένα λύση», σημείωσε η Καγκελάριος και σε ερώτηση αν αφήνει την καγκελαρία με ήσυχη τη συνείδησή της, δήλωσε ευθέως «ναι». «Θεωρώ ότι έδωσα τη συνεισφορά μου. Τώρα η χώρα χρειάζεται κάτι καινούργιο», απάντησε.
"Και τώρα τι;" είναι βέβαια το μεγάλο ερώτημα, που φαίνεται πως δεν το έχει ακόμα απαντήσει.
«Αυτό θέλω τώρα να αναπληρώσω. Θέλω να γράψω; Θέλω να μιλήσω; Θέλω να πάω για πεζοπορία; Θέλω να είμαι στο σπίτι; Θέλω να γυρίσω τον κόσμο; Δεν θα κάνω τίποτα για την ώρα και θα περιμένω τι θα έρθει. Και αυτό το βρίσκω συναρπαστικό», τόνισε κλείνοντας η Μέρκελ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr