Ανερυθρίαστα τασσόμενη υπέρ της δράσης των ΜΚΟ (σ.σ πολλές εκ των οποίων κατηγορούνται ήδη για συμμετοχή στήν λαθρομετανάστευση), η Επίτροπος υποστηρίζει ότι:
«Το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να επανεξετάσει μια νομοθετική πρόταση που συζητείται επί του παρόντος, η οποία θα εμπόδιζε σοβαρά το σωτήριο έργο που εκτελείται στη θάλασσα από ΜΚΟ και τις ικανότητες παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους στο Αιγαίο».
Υπεισερχόμενη και σε «λεπτομέρειες» η Επίτροπος υποστηρίζει ότι, το άρθρο 40 του νομοσχεδίου απέλασης και επιστροφής θα εισάγει περιορισμούς και προϋποθέσεις στις δραστηριότητες της οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών σε τομείς αρμοδιότητας της ελληνικής ακτοφυλακής και η μη τήρηση αυτών θα υπόκειται σε βαριές κυρώσεις και πρόστιμα.
Υπενθυμιζει, μάλιστα, ότι όπως τονίστηκε σε επιστολή που απηύθυνε ο Επίτροπος στις ελληνικές αρχές τον περασμένο Μάιο, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αναφορά και την τεκμηρίωση ανατροπών ή άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Επίτροπος εκφράζει την ανησυχία της (sic) για αυτή τη διάταξη που, οπως υποστηρίζει, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις δραστηριότητες των ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχέση με άτομα που φθάνουν από τη θάλασσα και να υπονομεύσει σοβαρά τον αναγκαίο έλεγχο της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων της Ελληνικής Ακτοφυλακής με τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Προτρέπει δε τους Έλληνες νομοθέτες να απορρίψουν τους περιορισμούς που προβλέπονται στο άρθρο 40 του νομοσχεδίου για τις απελάσεις και τις επιστροφές και να αναγνωρίσουν το έργο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΜΚΟ που σώζουν ζωές στη θάλασσα σύμφωνα με το καθεστώς τους ως υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εκτός από τους περιορισμούς στις ΜΚΟ, η Επίτροπος λαμβάνει επίσης υπόψη το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για τις εκτοπίσεις και τις επιστροφές έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στην κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσον αφορά τον αντίκτυπό του, για παράδειγμα, στο δικαίωμα ασύλου, στην πρόληψη της επαναπροώθησης, διασφαλίσεις στις διαδικασίες επιστροφής και την πρόληψη της αυτόματης κράτησης μεγάλης κλίμακας.
«Με απογοήτευση μαθαίνω ότι τα σχόλια και οι συστάσεις των εθνικών δομών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και των ΜΚΟ εμπειρογνωμόνων σχετικά με την έλλειψη επαρκών εγγυήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν ελήφθησαν υπόψη από τις ελληνικές αρχές. Καλώ τα μέλη του Κοινοβουλίου να αξιοποιήσουν αυτές τις συστάσεις για να διασφαλίσουν ότι το νομοσχέδιο, μόλις εγκριθεί, αντικατοπτρίζει πλήρως τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες», καταλήγει η Επίτροπος!
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr