Ενόσω το κόστος δανεισμού εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλό και η Ευρωζώνη έχει αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τα χειρότερα από την μετάλλαξη Δέλτα, ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ζήτησαν μείωση των προγραμμάτων αγοράς assets από την προσεχή εβδομάδα, προετοιμαζόμενοι για το τέλος τους τον επόμενο Μάρτιο.
«Η οικονομία αποδίδει καλύτερα το 2021 από ό,τι περιμέναμε και αυτό θα αντικατοπτρίζεται στις προβλέψεις που θα δημοσιευτούν τις επόμενες ημέρες», σημείωσε σήμερα (1/9) ο ντε Γκίντος στο El Confidencial.
«Θα έχουμε νέες προβλέψεις τις επόμενες ημέρες και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας ανάλογα», επεσήμανε ο ίδιος.
Η ΕΚΤ, στις 9 Σεπτεμβρίου, οφείλει να αποφασίσει για τον ρυθμό των αγορών ομολόγων για το επόμενο τρίμηνο. Ο ντε Γκίντος ανέφερε ότι η ισχυρή ανάκαμψη ανοίγει το δρόμο για την ενδεχόμενη απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης.
«Εάν ο πληθωρισμός και η οικονομία ανακάμψουν, τότε λογικά θα υπάρξει μια σταδιακή εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής και της δημοσιονομικής πολιτικής επίσης», συμπλήρωσε.
Ο πληθωρισμός άγγιξε το 3% τον Αύγουστο, πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για το 2% και ο ντε Γκίντος εκτίμησε περαιτέρω άνοδο πριν από την πτώση του το 2022.
Η ΕΚΤ υποστηρίζει έως τώρα ότι προσωρινοί παράγοντες βρίσκονται πίσω από την επιτάχυνση του πληθωρισμού και μόλις εξομαλυνθούν η αύξηση των τιμών είναι πιθανό να υποχωρήσει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, ο ντε Γκίντος προειδοποίησε, επιπλέον, ότι μέρος αυτής της αύξησης θα μπορούσε να εισχωρήσει στον υποκείμενο πληθωρισμό, δικαιολογώντας την επιφυλακτικότητα της ΕΚΤ.
«Πρέπει να ελέγξουμε ότι δεν θα υπάρχουν επιδράσεις δεύτερου γύρου, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι αυτός ο προσωρινός αντίκτυπος θα γίνει δομικός», προσέθεσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr