Η πρώτη εθεάθη λίγο έξω από την ακτή της Γαλικίας στη βορειοδυτική Ισπανία το 2017 από τον Bruno Díaz, έναν θαλάσσιο βιολόγο που είναι διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου Bottlenose Dolphin στην περιοχή.
Άλλες εντοπίστηκαν το 2018 και 2019 και το 2020 γύρισαν ξανά και οι δύο. Την περασμένη εβδομάδα μία διαφορετική εντοπίστηκε στα νησιά Cíes.
O Díaz δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν η κλιματική αλλαγή οδήγησε τις φάλαινες να αλλάξουν περιβάλλον τους και να επιστρέψουν σε μία περιοχή που κυνηγήθηκαν και σχεδόν εξαφανίστηκαν.
“Πιστεύω ότι η αναστολή στο κυνήγι των φαλαινών είναι ένας βασικός παράγοντας. Στην δεκαετία του 1970, πριν εισήχθη η απαγόρευση, μία ολόκληρη γενιά μπλε φαλαινών εξαφανίστηκε. Τώρα, πάνω από 40 χρόνια μετά, βλέπουμε την επιστροφή των απογόνων από τους λίγους επιζώντες” είπε.
Η Ισπανία απαγόρευσε την φαλαινοθηρία το 1986, όπου είχαν ήδη εξαφανιστεί σχεδόν όλες οι μπλε φάλαινες.
Ωστόσο, δεν θεωρούν όλοι καλά νέα την επιστροφή φαλαινών.
“Είμαι απαισιόδοξος γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι η κλιματική αλλαγή έχει ένα σημαντικό αντίκτυπο στις συνήθειες και το περιβάλλον των μπλε φαλαινών” είπε o Alfredo López, ένας θαλάσσιος βιολόγος.
“Αρχικά, επειδή ποτέ δεν πηγαίνουν νότια από τον ισημερινό, και αν η υπερθέρμανση του πλανήτη πιέσει αυτή την γραμμή βόρεια, τότε ο οικότοπός τους θα μειωθεί. Δεύτερον, αν το φαγητό που τρώνε συνήθως αρχίσει να εξαφανίζεται, τότε αυτό που βλέπουμε είναι δραματικό και όχι κάτι για το οποίο θα πρέπει να χαιρόμαστε”.
O Díaz πιστεύει, επίσης, ότι μπορεί να γύρισαν στην Γαλικία λόγω νοσταλγίας.
“Πρόσφατα έχει ανακαλυφθεί ότι η μετανάστευση των μπλε φαλαινών οδηγείται από την μνήμη και όχι από περιβαλλοντικές συνθήκες. Φέτος, δεν υπάρχει μεγάλη αύξηση του πλαγκτόν αλλά είναι και πάλι εδώ. Οι εμπειρίες παραμένουν στην συλλογική μνήμη και οδηγούν τα πλάσματα να επιστρέψουν”.
Μία τυπική μπλε φάλαινα είναι 20-24 μέτρα σε μήκος και ζυγίζει 120 τόνους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr