Την ίδια ώρα που, όπως το ίδιο διαπιστώνει, το 10% των εργαζομένων αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας και 7 στους 10 εργαζόμενους, δυσκολεύονται να βγάλουν τα προς το ζην με τον κατώτατο μισθό που λαμβάνουν.
Κοντά σ’ αυτά ήλθε και η κρίση του Covid που ανέδειξε την ανάγκη διασφάλισης δίκαιων κατώτατων μισθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πολλοί εργαζόμενοι που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, όπως νοσηλευτές και παιδαγωγοί αμείβονται μόνο με τον κατώτατο μισθό. Περίπου το 60% των αμειβόμενων με κατώτατο μισθό είναι γυναίκες.
Για τον κατώτατο μισθό διευκρινίζεται ότι, αποτελεί την χαμηλότερη αμοιβή που οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλλουν στους εργαζομένους τους αλλά, παρόλο που όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ παρέχουν κάποιο είδος κατώτατου μισθού, συχνά δεν καλύπτουν όλα τα έξοδα διαβίωσης και γι’ αυτό 7 στους 10 εργαζόμενους δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα προς το ζήν από το... 2018!
Διευκρινίζεται, ακόμη, ότι οι μηνιαίοι κατώτατοι μισθοί στις χώρες της ΕΕ κυμαίνονται από 312 ευρώ στη Βουλγαρία έως 2.142 ευρώ στο Λουξεμβούργο, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές στο κόστος διαβίωσης ανά κράτος μέλος.
Όπως προκύπτει από την σχετική μελέτη του Ευρωκοινοβουλίου, κρατάει χρόνια η «κολώνια», της διασφάλισης επαρκών κατώτατων μισθών στην ΕΕ.
-Τον Νοέμβριο του 2017, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή διακήρυξαν από κοινού τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας την προσήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους δίκαιους μισθούς.
-Τον Οκτώβριου του 2019, το Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα που καλεί την Επιτροπή να προτείνει ένα νομικό μέσο το οποίο θα διασφαλίζει ότι κάθε εργαζόμενος στην Ένωση διαθέτει έναν ελάχιστο μισθό.
-Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, το Κοινοβούλιο υπογράμμισε ότι η οδηγία για επαρκείς μισθούς οφείλει να συμβάλει στην καταπολέμηση της φτώχειας των εργαζομένων και στην προαγωγή των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
-Το 2020, η Επιτροπή δημοσίευσε μια πρόταση οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αποσκοπεί στην προστασία των εργαζομένων αλλά και στον περιορισμό του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων, στην ενίσχυση των κινήτρων για εργασία και στη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού στην Ενιαία Αγορά.
Η πρόταση λαμβάνει υπόψη τις εθνικές αρμοδιότητες και τη συμβατική αυτονομία των κοινωνικών εταίρων, και δεν ορίζει το επίπεδο των κατώτατων μισθών.
Με την υπό σύσταση (sic) Oδηγία επιδιώκεται να προαχθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μισθών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Όσον αφορά τα κράτη μέλη με νόμιμους κατώτατους μισθούς, στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι κατώτατοι μισθοί καθορίζονται σε επαρκές επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες καθώς και τις περιφερειακές και τομεακές διαφορές.
Η επιτροπή απασχόλησης του Κοινοβουλίου εξετάζει την πρόταση της Επιτροπής και αναμένεται να την ψηφίσει τον Σεπτέμβριο του 2021.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr