Ο EMA έχει κατ' επανάληψη επισημάνει ότι απαιτούνται παραπάνω δεδομένα προτού μπορέσει να εγκρίνει τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων, αλλά εννέα χώρες, εκ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν ήδη αποφασίσει να το πράξουν για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού και αρκετά ακόμη το εξετάζουν.
«Οι ενισχυτικές δόσεις αυτή τη στιγμή δεν είναι μέρος της εγκεκριμένης προώθησης εμβολίων Covid-19 και δεν έχουν αξιολογηθεί επιστημονικά από τον EMA εξαιτίας της απουσίας επαρκών δεδομένων», αναφέρει η Κομισιόν σε δήλωσή της στο Reuters. «Η ευθύνη της απόφασης να ενταχθούν οι ενισχυτικές δόσεις στις εκστρατείες εμβολιασμού παραμένει στα κράτη- μέλη» ξεκαθαρίζει και προσθέτει: «Από τη στιγμή που οι ενισχυτικές δόσεις δεν έχουν λάβει επίσημη έγκριση, οι υποχρεώσεις των εταιρειών τροποποιούνται».
Αυτό σημαίνει πρακτικά πως σε περίπτωση ανεπιθύμητων παρενεργειών, συνδεόμενων με τις ενισχυτικές δόσεις, τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. θα είναι πιθανόν αυτά που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος των νομικών προσφυγών και των απαιτήσεων αποζημίωσης.
Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ουγγαρία, το Λιχτενσταϊν, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβενία είναι οι χώρες που πέραν της Ελλάδας συστήνουν ενισχυτική δόση για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού. Η Γερμανία αναμένεται να το πράξει το φθινόπωρο. Ακόμη 13 κράτη – μέλη συζητούν το θέμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr