«Οι χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες περιστάσεις, όπως η Μυανμάρ και η Συρία, είδαν το ΑΕΠ τους να καταρρέει κατά 10-20%, κάτι το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί και για το Αφγανιστάν», είπε στο Reuters η Anwita Basu, επικεφαλής κινδύνων του οίκου στην Ασία.
Η ίδια υποστήριξε πως οι διεθνείς επιδοτήσεις και τα εισοδήματα από το εξωτερικό, μια από τις μεγαλύτερες «ενέσεις» στο ΑΕΠ του Αφγανιστάν, θα στερεύσουν σημαντικά για το τρέχον έτος, μπορεί και παραπάνω.
«Ήδη, κάποια στοιχεία από τον ΟΗΕ δείχνουν ότι η βοήθεια θα εμφάνιζε μείωση τουλάχιστον κατά 20% από τα επίπεδα του 2020 το 2021, λόγω της αποχώρησης των ΗΠΑ, αλλά σε αυτό δεν είχε συνυπολογιστεί η επικράτηση των Ταλιμπάν με αυτόν τον άμεσο τρόπο», εξηγεί η Basu.
Πλέον, η χώρα είναι αντιμέτωπη με την κατάρρευση του νομίσματός της και τον υπερπληθωρισμό, ενώ το ήδη κατεστραμμένο από τον πολυετή πόλεμο σύστημα υγείας, αδυνατεί να προμηθευτεί εμβόλια κατά του κορονοϊού.
Ωστόσο, η Fitch τονίζει ότι οι ίδιοι οι Ταλιμπάν δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη φτώχεια.
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, έχουν ετήσια έσοδα έως και 1,6 δισ. δολαρίων, κυρίως μέσα από παράνομα κανάλια, τα οποία θα μπορέσουν τώρα να θεσμοθετήσουν.
Ως γνωστόν, το Αφγανιστάν είναι πλούσιο σε φυσικούς πόρους, όπως ο χαλκός, ο χρυσός, το πετρέλαιο, το ουράνιο, ο βωξίτης, ο άνθρακας, οι σπάνιες γαίες, το λίθιο κ.α. Δυνάμεις όπως η Κίνα ενδιαφέρονται για τα κοιτάσματα αυτά, όμως η δυσκολία στην πρόσβαση και τα ζητήματα ασφάλειας περιπλέκουν την εξόρυξή τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr