Ο Μπέζος είπε, σύμφωνα με το BBC, ότι υπήρχαν “βασικά θέματα” με την συμφωνία, αποκαλώντας την άδικη.
Αυτή η διαφωνία ξεκίνησε από την απόφαση της NASA τον Απρίλιο να κάνει την συμφωνία με μία μόνο εταιρεία, όχι με δύο όπως αναμενόταν καθώς υπήρχε μία έλλειψη χρηματοδότησης.
Η NASA δεν έχει ακόμη σχολιάσει.
Η Blue Origin, σε μία δικαστική αίτηση, δήλωσε ότι συνέχισε να πιστεύει ότι χρειάζονται δύο εταιρείες για να κατασκευάσουν το σύστημα προσσελήνωσης που θα μεταφέρει τους αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης πιθανότατα από το 2024.
Κατηγόρησε, επίσης, την NASA για “παράνομη και ακατάλληλη αξιολόγηση” των επιλογών της κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
“Πιστεύουμε ότι τα θέματα που εντοπίστηκαν σε αυτή την απόκτηση και τα αποτελέσματά της πρέπει να αντιμετωπιστούν για να επαναφέρουμε την δικαιοσύνη, να δημιουργήσουμε ανταγωνισμό και να εξασφαλίσουμε μία ασφαλή επιστροφή στο Φεγγάρι για την Αμερική” δήλωσε η Blue Origin.
Όταν δόθηκε το βραβείο, ένας διευθυντής της NASA παραδέχτηκε ότι ο τρέχων προϋπολογισμός απέκλειε την επιλογή δύο εταιρειών καθώς το Κογκρέσο της έδωσε $850 εκατομμύρια αντί για $3.3 δισεκατομμύρια που ζήτησε αρχικά για το πρότζεκτ.
Η NASA ανέφερε ότι το αποδεδειγμένο ιστορικό των τροχιακών αποστολών της SpaceX ήταν ένας παράγοντας για της δοθεί το βραβείο. Το κόστος ήταν επίσης σημαντικό, καθώς η προσφορά της SpaceX ήταν αυτή με το χαμηλότερο κόστος.
Τον Ιούλιο, ο Μπέζος προσφέρθηκε να καλύψει έως και $2 δισεκατομμύρια των κόστων της NASA για να επανεξεταστεί για την συμφωνία, αλλά απορρίφθηκε.
Η NASA πρέπει να υποβάλλει μία απάντηση μέχρι τις 12 Οκτωβρίου. Η SpaceX δεν έχει ακόμα σχολιάσει την αγωγή.
Μέσω του προγράμματος Artemis, η NASA ελπίζει να επιστρέψει ανθρώπους στο Φεγγάρι για πρώτη φορά μετά το 1972.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr