Τα βασικά συμπεράσματα έχουν ως εξής:
- Οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι
Η επιτροπή γνωστή και ως IPCC διαβεβαίωσε ότι οι άνθρωποι δημιουργούν την κλιματική αλλαγή με την πρώτη πρόταση του δελτίου να αναφέρει: “είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ανθρώπινη επιρροή έχει θερμάνει την ατμόσφαιρα, τους ωκεανούς και τα εδάφη”.
Η αιχμηρή αυτή γλώσσα ήταν διαφορετική από αυτή που χρησιμοποιούνταν στα προηγούμενα δελτία, στα οποία υποστηριζόταν ότι οι βιομηχανικές δραστηριότητες “πολύ πιθανόν” προκαλούν την κλιματική αλλαγή.
“Δεν υπάρχει αβεβαιότητα στην γλώσσα αυτής της πρότασης γιατί δεν υπάρχει αβεβαιότητα ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση έχει προκληθεί από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και από την καύση των ορυκτών καυσίμων” ανέφερε ένας συγγραφέας του IPCC.
- Οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν
Το δελτίο περιγράφει διαφορετικά σενάρια για το μέλλον τα οποία εξαρτώνται από το πόσο δραματικά θα μειώσουν τις εκπομπές οι άνθρωποι.
Ακόμα και οι μεγαλύτερες μειώσεις, ωστόσο, δεν θα αποτρέψουν μία παγκόσμια υπερθέρμανση 1.5 βαθμών πάνω από την προ-βιομηχανική περίοδο. Χωρίς άμεσες μειώσεις των εκπομπών, η μέση θερμοκρασία μπορεί να ανέβει κατά 2 βαθμούς μέχρι το τέλος του αιώνα.
Οι επιστήμονες είδαν, επιπλέον, λιγότερα πιθανά σενάρια, κατά τα οποία είναι πιθανό να εξαφανιστεί ο πολικός πάγος και να πεθάνουν τα δάση.
- Ο καιρός γίνεται ακραίος
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που θεωρούνταν παλιά σπάνια και πρωτάκουστα γίνονται όλο και πιο συχνά, μία τάση που θα συνεχιστεί ακόμη κι αν περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1.5C.
Καύσωνες που γίνονταν μία φορά στα 50 χρόνια, γίνονται τώρα μία φορά στα 10 χρόνια. Οι τροπικοί κυκλώνες γίνονται δυνατότεροι . Οι περισσότερες περιοχές αντιμετωπίζουν περισσότερες βροχοπτώσεις αλλά και χιονοπτώσεις τα τελευταία χρόνια. Οι σοβαρές ξηρασίες γίνονται 1.7 φορές συχνότερα. Ενώ, οι περίοδοι των πυρκαγιών γίνονται περισσότερο μακροχρόνιες και εντονότερες.
Οι επιστήμονες μπορούν, πλέον, να καταλάβουν αν η κλιματική αλλαγή δημιούργησε ή χειροτέρεψε ένα καιρικό φαινόμενο.
- Τα πολικά καλοκαίρια μπορεί σύντομα να μην έχουν πάγο
Ο πάγος στις θάλασσες την περίοδο του καλοκαιριού στον Αρκτικό ωκεανό μπορεί να εξαφανιστεί τελείως, τουλάχιστον για μία φορά μέχρι το 2050, σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο του IPCC. Αυτή είναι η δεύτερη περιοχή που θερμαίνεται πιο γρήγορα στον κόσμο. Μάλιστα, θερμαίνεται τουλάχιστον δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
- Η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει
Η στάθμη της θάλασσας θα συνεχίσει να ανεβαίνει για εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια. Ακόμα και αν η υπερθέρμανση του πλανήτη σταματήσει στους 1.5 βαθμούς, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει περίπου κατά 2 ή 3 μέτρα.
Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα καθώς λιώνουν οι πάγοι, γεγονός που δημιουργεί πλημμύρες σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές.
Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ακραίες αυξήσεις πάνω από 15 μέτρα μέχρι το 2300, ενώ ένας συγγραφέας του IPCC υποστήριξε ότι “όσο περισσότερο πιέζουμε το κλιματικό σύστημα, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουμε να ξεπεράσουμε αυτά τα όρια που δεν μπορούμε εύκολα να προβλέψουμε”.
- Ξεμένουμε από χρόνο
Για να πετύχουμε τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού, ο οποίος είναι να περιορίσουμε την υπερθέρμανση στον 1.5 βαθμό, χρειάζεται να παραμείνουμε σε ένα συγκεκριμένο “μπάτζετ άνθρακα”. Αυτός ο όρος περιγράφει την ποσότητα άνθρακα που μπορεί ακόμα να διοχετευθεί στην ατμόσφαιρα πριν αυτός ο στόχος γίνει ακατόρθωτος.
Ο κόσμος είναι, αυτή την στιγμή, στον δρόμο για να χρησιμοποιήσει αυτό το μπάτζετ σε περίπου μία δεκαετία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr