Μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, οι θερμοκρασίες είναι πιθανό να αυξηθούν κατά περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, «παραβιάζοντας» από τη μία τον φιλόδοξο στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα το 2015 και δημιουργώντας από την άλλη εκτεταμένες καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα.
Μόνο οι γρήγορες και δραστικές μειώσεις των αερίων του θερμοκηπίου σε αυτή τη δεκαετία μπορούν να αποτρέψουν μια τέτοια κλιματική διάσπαση, καθώς κάθε κλάσμα ενός βαθμού περαιτέρω θέρμανσης ενδέχεται να επιδεινώσει τις επιταχυνόμενες επιπτώσεις, αναφέρει η κορυφαία αρχή στον κόσμο για την κλιματική επιστήμη, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC).
Η έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η έκτη τέτοια έκθεση από την IPCC από το 1988, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και οκτώ χρόνια, αξιοποιώντας το έργο εκατοντάδων εμπειρογνωμόνων και μελέτες από ομοτίμους. Η έκθεση αντιπροσωπεύει την πλήρη γνώση του κόσμου μέχρι σήμερα για τη φυσική βάση της κλιματικής αλλαγής και διαπίστωσε ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα ήταν «κατηγορηματικά» η αιτία των γρήγορων αλλαγών στο κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, της τήξης των πολικών πάγων και των παγετώνων, των καυσώνων, των πλημμυρών και της ξηρασίας.
Οι παγκόσμιοι ηγέτες είπαν ότι τα ευρήματα πρέπει να επιβάλλουν επειγόντως νέες πολιτικές, για να μετατοπιστεί η παγκόσμια οικονομία σε συνθήκες χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Κυβερνήσεις από 197 χώρες θα συναντηθούν τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη για τη Σύνοδο COP26.
Κάθε χώρα καλείται να προσέλθει στη Σύνοδο με νέα σχέδια για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε επίπεδο που θα περιορίσει τη θέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, που αποτελεί το στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα και ένας στόχος που, όπως τονίστηκε από την IPCC, είναι ακόμα δυνατός, αλλά οριακά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr