Αυτό είναι ένα από τα κύρια ευρήματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την Ipsos και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μεταξύ 25 Ιουνίου και 9 Ιουλίου. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά, περισσότεροι από 21.500 άνθρωποι σε 29 χώρες, οι οποίοι ερωτήθηκαν σχετικά με τις απόψεις τους για την οικονομική ζωή μετά την πανδημία.
Περίπου το 56% των Κινέζων που συμμετείχαν υποστήριξαν ότι τα πράγματα στην Κίνα είχαν ήδη επιστρέψει εκεί που έπρεπε. Το ποσοστό ανεβαίνει έως και 83% αν συμπεριληφθούν όσοι πιστεύουν ότι η ανάκαμψη θα πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα χρόνο.
Αισιοδοξία επικρατεί και στη Σαουδική Αραβία από όπου η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (63%) πιστεύει ότι η ανάκαμψη θα συμβεί μέσα σε ένα χρόνο. Παράλληλα, το 25% λέει ότι η οικονομία έχει ήδη ανακάμψει.
Σε άλλες χώρες, ωστόσο, η αισιοδοξία δεν περισσεύει. Από τις 29 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η Ρωσία, η Κολομβία, η Νότια Αφρική και η Ρουμανία είναι τα μέρη με τους λιγότερους ανθρώπους που αναμένουν ταχεία ανάκαμψη.
Στη Ρωσία, μόνο το 4% των ανθρώπων πιστεύει ότι η ανάκαμψη έχει επέλθει και 6% περισσότεροι πιστεύουν ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα σε ένα χρόνο. Μια μεγάλη πλειοψηφία (66%) αναμένει ότι θα πρέπει να περιμένει πάνω από τρία χρόνια για να ανακάμψει η οικονομία.
Μεταξύ του μισού και των δύο τρίτων των ερωτηθέντων στη Νότια Αφρική, την Αργεντινή, τη Ρουμανία, την Κολομβία, την Ουγγαρία και την Πολωνία πιστεύουν ότι η οικονομική ανάκαμψη απέχει περισσότερο από τρία χρόνια, μετά την πανδημία.
Όσον αφορά το ερώτημα ποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για να οδηγήσει τη χώρα στην οικονομική ανάκαμψη, η απάντηση που δόθηκε συχνότερα από τους ερωτηθέντες ήταν η κυβέρνησή τους. Κατά μέσο όρο και στις 29 χώρες, αυτή ήταν η άποψη του 53% των ανθρώπων. Αλλά το 48% των ανθρώπων δεν ανέφεραν καθόλου την κυβέρνησή τους όταν σκέφτονταν από πού θα μπορούσε να έρθει η ανάκαμψη, υποδεικνύοντας μια πιθανή έλλειψη εμπιστοσύνης στους εθνικούς ηγέτες τους.
Στη Ρωσία, 9 στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η κυβέρνηση φέρει την ευθύνη για τη διευθέτηση των πραγμάτων. Παρόμοια, άλλες χώρες όπου η μεγάλη πλειοψηφία απάντησε με τον ίδιο τρόπο περιλαμβάνουν την Ουγγαρία (88%), τη Νότια Κορέα (86%), την Κίνα (78%), τη Μαλαισία (73%) και τη Σαουδική Αραβία (70%).
Μια σχεδόν κατοπτρική εικόνα αυτών των ευρημάτων ήρθε όταν η Ipsos ρώτησε αν οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να είναι υπεύθυνες για την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία. Χαμηλός αριθμός συμμετεχόντων από τη Ρωσία (7%), τη Νότια Κορέα (10%), την Ουγγαρία (14%) και τη Σαουδική Αραβία (19%) πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει. Όλες οι χώρες όπου ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων πιστεύουν ότι οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, είναι όλες ισπανόφωνες.
«Ο κόσμος βρίσκεται σε ένα παγκόσμιο σημείο καμπής όπου οι ηγέτες πρέπει να συνεργαστούν, να καινοτομήσουν και να εξασφαλίσουν μια ισχυρή ανάκαμψη», δήλωσε η Managing Directorτου World Economic Forum, Sarita Nayyar, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες, η κοινωνία των πολιτών και οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις που απειλούν την υδρόγειο και ότι «αυτοί που επικεντρώθηκαν στο βραχυπρόθεσμο ήταν οι πρώτοι που υπέφεραν».
Αναγνωρίζοντας τα σημάδια
Η έρευνα εξέτασε επίσης τον τρόπο με τον οποίο φαντάζονται οι άνθρωποι την οικονομική ανάκαμψη, τα σημάδια δηλαδή που θα τους δώσουν να καταλάβουν ότι τα πράγματα γίνονται καλύτερα.
Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν δύο πράγματα που οδηγούν τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι τα πράγματα βελτιώνονται. Το πρώτο είναι όταν βλέπουν άτομα που γνωρίζουν να καλούνται πίσω στη δουλειά ή να βρίσκουν νέα δουλειά. Κατά μέσο όρο το 79% των συμμετεχόντων έδωσαν αυτή την απάντηση. Ακολούθησε η απάντηση για την εμφάνιση νέων επιχειρήσεων (78%).
Σε όλες τις 29 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, το εύρος των απαντήσεων που ανέφεραν αυτές τις δύο απαντήσεις-ενδείξεις οικονομικής ανάπτυξης ήταν από 63% έως 89%.
Η αύξηση των τουριστικών ροών αναφέρθηκε επίσης ως βασικό σημάδι ανάκαμψης κατά παγκόσμιο μέσο όρο 72%. Τα υψηλότερα ποσοστά προήλθαν από την Κίνα (90%), τη Σαουδική Αραβία (85%) και τη Νότια Αφρική (84%) και τα χαμηλότερα στην Αργεντινή (52%), τη Ρωσία (59%) και την Κολομβία (60%).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr