Μια τέτοια παρατήρηση φαίνεται όχι μόνο δύσκολη, αλλά απολύτως αδύνατη, δεδομένου ότι οι μαύρες τρύπες ρουφάνε οποιοδήποτε φως τις πλησιάζει.
Ωστόσο, μία νέα μελέτη χρησιμοποίησε ένα ασυνήθιστο εφέ όπου το φως «αντηχεί» γύρω από τη μαύρη τρύπα, έτσι ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να το δουν από την άλλη πλευρά.
Η ανίχνευση πραγματοποιήθηκε αφού οι επιστήμονες εξέτασαν τις ακτίνες Χ που ρίχνονταν στο σύμπαν από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που βρίσκεται στη μέση ενός άλλου γαλαξία, 800 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.
Αυτές οι ακτίνες Χ διατηρούσαν ένα παράξενο μοτίβο: μετά τις φωτεινές ακτίνες Χ θα υπήρχαν μικρότερες και μεταγενέστερες, οι οποίες εμφανίζονταν σε διαφορετικά «χρώματα» από αυτά που ήταν πιο εμφανή.
«Οι ακτίνες Χ έμοιαζαν να αντανακλώνται από την άλλη πλευρά της μαύρης τρύπας», παρατήρησε ο αστροφυσικός του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ Dan Wilkins. Αλλά ένα τέτοιο γεγονός φαίνεται εξαιρετικά ασυνήθιστο, δεδομένου ότι οι μαύρες τρύπες είναι πιο διάσημες για την καταστροφή του φωτός παρά για την προέλευσή του.
«Κάθε φως που εισέρχεται σε αυτή τη μαύρη τρύπα δεν βγαίνει, επομένως δεν πρέπει να μπορούμε να δούμε οτιδήποτε βρίσκεται πίσω από τη μαύρη τρύπα», πρόσθεσε.
«Αλλά ήταν ένα άλλο, λιγότερο διάσημο χαρακτηριστικό των μαύρων τρυπών που σήμαινε ότι μπορούσαν να δουν αυτές τις ακτίνες Χ. Ο λόγος που μπορούμε να το δούμε αυτό είναι επειδή αυτή η μαύρη τρύπα στρεβλώνει το χώρο, κάμπτει το φως και στρίβει μαγνητικά πεδία γύρω της», εξήγησε ο Wilkins.
Την ανακάλυψη του φωτός από την άλλη πλευρά μιας μαύρης τρύπας προέβλεπε η θεωρία της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν. Αλλά δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν και η ανακάλυψη σηματοδοτεί την πρώτη φορά που παρατηρήθηκε να έρχεται φως απευθείας από πίσω από μια μαύρη τρύπα.
Η έρευνα ξεκίνησε με έναν ελαφρώς διαφορετικό στόχο ενός πιο κοινού φωτός που σχηματίζεται γύρω από μια μαύρη τρύπα: η κορώνα που τυλίγεται γύρω από το εξωτερικό της μαύρης τρύπας, η οποία σχηματίζεται καθώς το υλικό πέφτει μέσα. Αυτή η κορώνα είναι μια από τις φωτεινότερες συνεχείς πηγές του σύμπαντος, η οποία βγάζει το φως Χ ακτινοβολίας που μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση της ίδιας της μαύρης τρύπας.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κορώνα ξεκινά όταν αέρια πέφτουν στη μαύρη τρύπα και θερμαίνονται σε θερμοκρασία εκατομμυρίων βαθμών. Είναι τόσο ζεστή που τα ηλεκτρόνια σχίζονται από τα άτομα και σχηματίζονται τεράστια καμπυλωτά και περιστρεφόμενα μαγνητικά πεδία που διαλύονται.
«Αυτό το μαγνητικό πεδίο το οποίο δένεται και στη συνέχεια σπάει κοντά στη μαύρη τρύπα, θερμαίνει τα πάντα γύρω του και παράγει αυτά τα ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας που στη συνέχεια παράγουν τις ακτίνες Χ», δήλωσε ο Wilkins.
Ωστόσο, ήταν εκείνες οι μικρότερες αναλαμπές που τον εξέπληξαν και συνέχισαν στο να παράγουν τη νέα έρευνα που ανακοινώθηκε, καθώς και την πρώτη ματιά πίσω από την άλλη πλευρά μιας μαύρης τρύπας.
«Κατασκευάζω θεωρητικές προβλέψεις για το πώς εμφανίζονται αυτές οι ηχώ σε εμάς εδώ και μερικά χρόνια», δήλωσε ο Wilkins και πρόσθεσε: «Τα είχα ήδη δει στη θεωρία που έχω αναπτύξει, οπότε μόλις τα είδα με το τηλεσκόπιο, μπορούσα να καταλάβω τη συσχέτιση».
Η μελέτη «Η ελαφριά κάμψη και οι ακτίνες Χ αντηχούν πίσω από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα» δημοσιεύθηκε στο Nature.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr