Στη συνέχεια των ανακοινώσεων για τα επιτόκια, η Κριστίν Λαγκάρντ πήρε το λόγο και ανέλυσε τα δεδομένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ.
Σχολίασε πως εκτιμάται ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή: «Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά μεσοπρόθεσμα, αν και αναμένεται χαμηλότερα του στόχου». Εως τις αρχές του 2022 η επίπτωση των προσωρινών παραγόντων πρέπει να υποχωρήσει, ανέφερε.
Η οικονομία είναι σε πορεία για ισχυρή ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, η μεταποίηση αναμένεται ισχυρή, ενώ το άνοιγμα της οικονομίας υποστηρίζει τις υπηρεσίες, σημείωσε, για να προσθέσει, όμως, πως η μετάλλαξη Δέλτα θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ανακαμψη των υπηρεσιών.
Σημείωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει τους όρους χρηματοδότησης για όλους τους τομείς της οικονομίας, προκειμένου να είναι σε θέση να μετατρέψει την τρέχουσα ανάκαμψη σε «διαρκή επέκταση και να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στον πληθωρισμό».
Kανείς δεν θέλει πρόωρη σύσφιξη, σημείωσε η κα Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι δεν συζητήθηκε το μέλλον του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP).
Ανέφερε ακόμα πως δεν υπήρξε ομόφωνη συμφωνία στο Δ.Σ. αλλα υπήρξε πλειοψηφία για την αναμόρφωση του guidance στα επιτόκια.
Μετά την αναμόρφωση του guidance το Δ.Σ. αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της τράπεζας θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι ο πληθωρισμός φθάνει το 2%.
Όπως εξήγησε η πρόεδρος της ΕΚΤ, ο χρονικός ορίζοντας αυτή την στιγμή είναι το 2021, το 2022 και το 2023. "Αυτο που λέμε ειναι οτι θελουμε να δούμε τον πληθωρισμό να φτάνει το 2% πολυ νωρίτερα, αλλά και να έχει διάρκεια, να μένει στα επίπεδα αυτά".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr