Οι διεθνείς αναλυτές στην πλειοψηφία τους στοιχηματίζουν ότι η νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα σημάνει την επικράτηση των αγορών ομολόγων για επιπλέον χρονικό διάστημα, γεγονός που οδηγεί τις αποδόσεις στην Ευρωζώνη χαμηλότερα. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα δεν έχει ακόμη εργαστεί για να πείσει τις αγορές ότι μπορεί να επιτύχει τον αναθεωρημένο στόχο πληθωρισμού. Η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ, γνωρίζει την πρόκληση σημειώνουν με νόημα οι Financial Times.
Οι περισσότεροι επενδυτές αναμένουν ότι η Λαγκάρντ θα δηλώσει ότι η ΕΚΤ θα ενισχύσει τα σχέδιά της για αγορά ομολόγων και μετά το τέλος του προγράμματος έκτακτης ανάγκης 1,85 δισ. ευρώ (PEPP) το επόμενο έτος, καθώς και ότι θα είναι περισσότερο υπομονετική προτού αυξήσει τα επιτόκια. Ωστόσο, είναι αβέβαιοι για το πόσο επιθετική θα είναι η νέα καθοδήγηση και τι διαφορά θα κάνει.
«Η ΕΚΤ μείωσε ουσιαστικά τις πιθανότητες πρόωρης σύσφιξης», δήλωσε η Έλγκα Μπαρτς, επικεφαλής οικονομικής έρευνας και έρευνας αγοράς στο BlackRock Investment Institute. «Είναι τώρα, που θα έχει εφαρμοστεί το νέο στρατηγικό πλαίσιο, που θα μπορούσαμε να εκπλαγούμε τρομερά».
Παράλληλα, η Τράπεζα ασκεί τρομερή επιρροή στις αγορές ομολόγων και από τις αρχές του 2020 αγόρασε σχεδόν ολόκληρη τη νέα έκδοση κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με τη συμμετοχή της να αγγίζει το 42% περίπου του συνολικού δημόσιου χρέους στο μπλοκ.
Οι επενδυτές αναμένεται να αναζητήσουν, επιπλέον, ενδείξεις ότι το σύνηθες πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ - που εξακολουθεί να λειτουργεί με 20 δισ. ευρώ το μήνα - θα επεκταθεί σε 40-60 δισ. ευρώ και θα καταστεί πιο ευέλικτο προκειμένου να διατηρήσει υψηλό επίπεδο τόνωσης όταν, πλέον, το PEPP καταργηθεί.
Εν τω μεταξύ, υπάρχουν διαρκώς εντεινόμενες αμφιβολίες για την ικανότητα της ΕΚΤ να επιτύχει τον υψηλότερο στόχο πληθωρισμού, δεδομένου του μεγάλου αγώνα της με τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό. Παρά τη μείωση των επιτοκίων στην επικράτεια και την αγορά τρισεκατομμυρίων ευρώ περιουσιακών στοιχείων, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης βρίσκεται κατά μέσο όρο μόλις 1,2% από την οικονομική κρίση του 2008.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr