«Εκεί όπου υπάρχει υγειονομικό πιστοποιητικό» κατά της Covid-19, οι πολίτες «θα μπορούν να βγάλουν τη μάσκα», εκτός κι αν υπάρχει αντίθετη οδηγία από τις τοπικές αρχές ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση, ανέφερε την Τρίτη (20/7) ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, προτού ξεκινήσει η εξέταση νομοσχεδίου στο Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τον Βεράν, η μάσκα δεν θα είναι υποχρεωτική στο εξής καθώς το υγειονομικό πιστοποιητικό υποδηλώνει ότι «είμαστε σίγουροι πως όλοι όσοι εισέρχονται είναι εμβολιασμένοι πλήρως ή έχουν πολύ πρόσφατο τεστ που είναι αρνητικό».
Το μέτρο αυτό περιέχεται σε διάταγμα που γνωστοποιήθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, όπου ορίζεται επιπλέον ότι σε χώρους με δυναμικότητα από 50 άτομα και άνω πρέπει να επιδεικνύεται το υγειονομικό πιστοποιητικό. Το τελευταίο θα είναι υποχρεωτικό σε πολιτιστικούς χώρους (κινηματογράφους, μουσεία, θέατρα κ.λπ.) από αύριο.
Βέβαια, σε αντίθεση με το κοινό που θα έχει πρόσβαση σε αυτούς, οι εργαζόμενοι στους συγκεκριμένους χώρους θα πρέπει να φορούν μάσκα.
«Η χρήση μάσκας παραμένει κανόνας στην επιχείρηση. Καθώς το πιστοποιητικό είναι υποχρεωτικό από τις 30 Αυγούστου για τους υπαλλήλους (στους χώρους που υπόκεινται στο πιστοποιητικό), δεν προβλέπεται προς το παρόν να καταργηθεί για τους εργαζομένους», όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας.
Το τέλος της υποχρέωσης της μάσκας για τους πολίτες στους χώρους αυτούς «θα βελτιώσει σταδιακά την καθημερινότητα των Γάλλων», επεσήμανε ο Βεράν.
Η γνωστή επιδημιολόγος Ντομινίκ Κοσταγκλιολά, ωστόσο, υποστηρίζει ότι άκουσε την απόφαση με έκπληξη. «Είναι κακή ιδέα», είπε, συμπληρώνοντας ότι χρειάζονται περιοριστικά μέτρα προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανδημία και «όχι να αίρουμε συγκεκριμένα μέτρα όταν βάζουμε άλλα στη θέση τους».
Υπό τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Δέλτα, που είναι περισσότερο μεταδοτική, η επιδημία βρίσκεται και πάλι σε ανοδική πορεία στη Γαλλία, σε βαθμό που η κυβέρνηση πλέον κάνει λόγο για τέταρτο κύμα.
Σε εθνικό επίπεδο, ο ημερήσιος μέσος όρος νέων κρουσμάτων σε διάστημα 7 ημερών ξεπερνά τις 8.000, συγκριτικά με μόλις 1.850 στα τέλη Ιουνίου.
«Είμαστε μεταξύ 100 και 130% αύξησης σε μία εβδομάδα», υπογράμμισε ο Βεράν.
Η κυβέρνηση της Γαλλίας φοβάται ότι η εν λόγω αύξηση, που πλήττει κυρίως τους νέους, θα καταλήξει στους ηλικιωμένους ή ευπαθείς πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί και θα οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών.
«Οι (νοσοκομειακοί) δείκτες μας, παρόλο που μένουν αρκετά χαμηλοί, έχουν αρχίσει να αυξάνονται», προειδοποίησε ο υπουργός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr