Σε αμερικάνικες εταιρείες που εξακολουθούν να έχουν αλυσίδα εφοδιασμού και επενδυτικούς δεσμούς στην περιοχή ειπώθηκε ότι «θα μπορούσαν να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο παραβίασης της νομοθεσίας των ΗΠΑ».
Η Ουάσιγκτον ανέφερε στοιχεία για γενοκτονία και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σινγιάνγκ. Η Κίνα έχει ήδη αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι ο πληθυσμός των Ουιγούρων της περιοχής έχει υποστεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η επιχειρηματική συμβουλευτική αλυσίδα εφοδιασμού της Σινγιάνγκ δημοσιεύθηκε από κοινού με το Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Οικονομικών, Εμπορίου, Εσωτερικής Ασφάλειας, Εργασίας και το Γραφείο του Εκπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ.
«Οι επιχειρήσεις και τα άτομα που δεν αποχωρούν από αλυσίδες εφοδιασμού, επιχειρήσεις ή/και επενδύσεις που συνδέονται με τη Σινγιάνγκ ενδέχεται να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο παραβίασης της νομοθεσίας των ΗΠΑ», αναφερόταν στην ενημερωμένη συμβουλή, η οποία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του περασμένου έτους.
Σε δήλωση Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ανέφερε ότι το έγγραφο υποστήριζε ότι η κινεζική «κυβέρνηση διαπράττει γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Σινγιάνγκ».
Την Παρασκευή, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσέθεσε 14 κινεζικές εταιρείες και άλλες οντότητες στην οικονομική μαύρη λίστα για φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιτήρησης στο Σινγιάνγκ.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» σε τέσσερις μάρκες μόδας.
Οι Uniqlo, Inditex και η γαλλική εταιρεία κλωστοϋφαντουργικών SMCP αρνούνται τους ισχυρισμούς, ενώ η Skechers αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η κίνηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από καταγγελίες από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ουιγούρων και άλλων ομάδων ότι οι πωλητές επωφελούνταν από την άσκηση καταναγκαστικής εργασίας.
Η περιοχή Σινγιάνγκ παράγει το 85% του βαμβακιού της Κίνας και αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο των παγκόσμιων προμηθειών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr