Τα θύματα έβγαζαν selfies στη βροχή πάνω από σε έναν πύργο παρακολούθησης του 12ου αιώνα, το Amer Fort, ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο.
Δεκάδες έχουν επίσης πεθάνει από κεραυνούς στις πολιτείες Uttar Pradesh και Madhya Pradesh.
Οι κεραυνοί σκοτώνουν περίπου 2.000 Ινδούς κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Ένας αστυνομικός είπε στα ΜΜΕ ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς στον πύργο του φρουρίου ήταν νέοι.
Είκοσι επτά άτομα βρισκόταν στον πύργο και στον τοίχο του φρουρίου όταν συνέβη το περιστατικό και κάποιοι φημολογούνται ότι πήδηξαν στο έδαφος.
Μόνο την Κυριακή σημειώθηκαν εννέα ακόμη θάνατοι από κεραυνούς σε ολόκληρη την πολιτεία του Ρατζαστάν όπου βρίσκεται η Τζαϊπούρ, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 41 άτομα - κυρίως γυναίκες και παιδιά - σκοτώθηκαν στην πολιτεία Uttar Pradesh.
Δύο άνδρες, που είχαν βρει καταφύγιο κάτω από ένα δέντρο, πέθαναν επί τόπου αφότου χτυπήθηκαν από κεραυνούς στην πόλη Φυροζαντάντ. Οι υπόλοιποι θάνατοι συνέβησαν σε διάφορες περιοχές σε ολόκληρη την πολιτεία.
Τουλάχιστον επτά πέθαναν στη Μαντνιά Πραντές. Οι ειδικοί λένε ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι υψηλός στις δύο πολιτείες επειδή ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων εργάζεται σε εξωτερικούς χώρους στη γεωργία και στις κατασκευές.
Οι υπουργοί του Uttar Pradesh και του Rajasthan και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi ανακοίνωσαν αποζημίωση για τις οικογένειες εκείνων που πέθαναν.
Η εποχή των μουσώνων της Ινδίας, όπου παρατηρούνται έντονες βροχές, συνήθως διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.
Το Ινδικό Μετεωρολογικό Τμήμα (IMD) δήλωσε ότι οι θάνατοι από κεραυνούς έχουν διπλασιαστεί στη χώρα από τη δεκαετία του 1960 - ένας από τους λόγους που ανέφεραν ήταν η κλιματική κρίση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα περιστατικά κεραυνών έχουν αυξηθεί κατά 30% -40% από τις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Το 2018 η νότια πολιτεία της Άντρα Πραντές κατέγραψε 36.749 αστραπές σε μόλις 13 ώρες. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δύο πολιτείες τον Ιούνιο του περασμένου έτους σε περιστατικά που αφορούσαν κεραυνούς.
Αξιωματούχοι λένε ότι είναι πιο συχνοί σε περιοχές με λεπτότερο κάλυμμα δέντρων, αφήνοντας τους ανθρώπους ευάλωτους στο χτύπημα.
Συμβουλές ασφαλείας όταν χτυπάει κεραυνός
■ Αναζητήστε καταφύγιο μέσα σε ένα μεγάλο κτίριο ή ένα αυτοκίνητο
■ Βγείτε από μεγάλους, ανοιχτούς χώρους και μακριά από εκτεθειμένες κορυφές λόφων
■ Εάν δεν έχετε πουθενά να καταφύγετε, κάντε τον εαυτό σας όσο το δυνατόν μικρότερο στόχο, σκύψτε με τα πόδια σας μαζί, τα χέρια στα γόνατα και το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια σας
■ Μην καταφύγετε κάτω από ψηλά ή απομονωμένα δέντρα
■ Εάν βρίσκεστε στο νερό, φτάστε στην ακτή και απομακρυνθείτε από ανοιχτές μεγάλες παραλίες το συντομότερο δυνατό
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr