Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων οικονομικού κόμβου "Regioplan", η εστίαση «έχασε» συνολικά περίπου εννέα δισεκατομμύρια ευρώ από την καραντίνα.
Ενώ ο κύκλος εργασιών σε εστιατόρια και μπαρ το 2019 ήταν περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ, το έτος κρίσης, το 2020, μειώθηκε κατά 4,4 δισεκατομμύρια σε 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί σε μείωση περίπου 37%, με τις προοπτικές για το 2021 να είναι εξίσου δυσοίωνες, καθώς μέσα στο πρώτο εξάμηνο εφέτος ο κύκλος εργασιών περιορίστηκε σε 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ωστόσο, η μείωση των πωλήσεων δεν επηρέασε εξίσου όλους τους τομείς του κλάδου της εστίασης, καθότι, ενώ η νυκτερινή εστίαση και εκείνη στα ορειβατικά καταφύγια είχαν συχνά πλήρεις απώλειες, οι επιχειρήσεις εστίασης για παράδειγμα σε υγειονομικές εγκαταστάσεις, δεν κατέγραψαν απώλειες στον κύκλο εργασιών τους.
Οι πτωχεύσεις στον τομέα της εστίασης μπορεί να μειώθηκαν κατά το ήμισυ σε 360 το 2020, αλλά υπάρχει καθυστέρηση λόγω των κρατικών επιδοτήσεων και των προσωρινών αλλαγών στον νόμο περί πτώχευσης, ο οποίος θα συνεχίσει να ισχύει και το 2021, ώστε να αναμένονται μέχρι και 1.400 πτωχεύσεις στην εστίαση και στα καταλύματα μέσα στο 2022.
Πέρυσι επωφελήθηκαν ιδιαίτερα οι υπηρεσίες παράδοσης, με τη σημασία τους να συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες, μεταξύ άλλων μέσω της επέκτασης των αποκαλούμενων "κουζινών φάντασμα", όπου πρόκειται για εικονικές μάρκες εστιατορίων που αναπτύσσονται από υπηρεσίες παράδοσης και παρέχονται σε καταστήματα.
Μια πιτσαρία μπορεί, για παράδειγμα, εκτός από τα δικά της πιάτα - να προσφέρει burger ή burritos με διαφορετικό όνομα. Ως αποτέλεσμα, οι υπηρεσίες παράδοσης δεν αναλαμβάνουν πλέον μόνο την εφοδιαστική αλυσίδα για τις επιχειρήσεις εστίασης, όπως συνέβαινε προηγουμένως, αλλά γίνονται πραγματικοί ανταγωνιστές του κλάδου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr