Οι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως το Google, το Facebook και το Twitter, θα μπορούσαν να σταματήσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Χονγκ Κονγκ, εάν προχωρήσει με νόμους για την επιβολή κυρώσεων σε χρήστες που δημοσιεύουν δημόσια στοιχεία αναγνώρισης για μεμονωμένα άτομα ή οργανισμούς, προειδοποίησε μια ασιατική ομάδα της βιομηχανίας.
Ο Ασιατικός Συνασπισμός του Διαδικτύου, ο οποίος μετρά τις τρεις μεγάλες εταιρείες καθώς και την Apple Inc και το LinkedIn ως μέλη του, έγραψε στον Επίτροπο Απορρήτου του Χονγκ Κονγκ για να προειδοποιήσει ότι οι νόμοι περί απορρήτου που θα μπορούσαν να δουν απροσδιόριστες «αυστηρές κυρώσεις» εναντίον ατόμων για το λεγόμενο ‘doxing’ δεν είναι ευθυγραμμισμένοι με τους παγκόσμιους κανόνες και τάσεις».
Το doxing είναι η διαδικτυακή έρευνα και η δημόσια μετάδοση ιδιωτικών πληροφοριών ή πληροφοριών ταυτοποίησης ενός ατόμου ή οργανισμού.
«Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν αυτές οι κυρώσεις για τις εταιρείες τεχνολογίας θα ήταν να μην επενδύσουν και να μην προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Χονγκ Κονγκ, στερώντας έτσι τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές του Χονγκ Κονγκ, ενώ παράλληλα να δημιουργήσουν νέα εμπορικά εμπόδια», ανέφερε η επιστολή.
Το Χονγκ Κονγκ παρατήρησε ένα πρωτοφανές κύμα doxing - την κακόβουλη δηλαδή εξάπλωση ιδιωτικών πληροφοριών στο διαδίκτυο - κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ το 2019. Προσωπικά στοιχεία δημοσιεύθηκαν και από τις δύο πλευρές, με την αστυνομία, πολιτικούς, δημοσιογράφους και ακτιβιστές καθώς και τις οικογένειές τους να στοχοποιούνται.
Ο προτεινόμενος νόμος θα στοχεύει μόνο «παράνομο» doxing και ανέφερε ότι ο επίτροπος απορρήτου θα χαρεί να συναντηθεί με εταιρείες τεχνολογίας εάν είχαν ανησυχίες.
Η τροποποίηση έχει στόχο να αντιμετωπίσει το ζήτημα του doxing. Ο επίτροπος απορρήτου έχει την εξουσία να αναλαμβάνει δράση και να διεξάγει έρευνα - αυτό είναι όλο, θεωρεί η ηγεσία του Χονγκ Κονγκ.
Οι εταιρείες τεχνολογίας από την άλλη θεωρούν πως οποιαδήποτε νομοθεσία κατά του doxing «μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης, [και] πρέπει να βασίζεται στις αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας».
Μια εκτεταμένη καταστολή κατά της αντιπολίτευσης και της διαφωνίας από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ επιταχύνθηκε με την εφαρμογή του σχεδιαζόμενου από το Πεκίνο νόμου περί εθνικής ασφάλειας πέρυσι.
Πάνω από 10.000 άτομα συνελήφθησαν σε σχέση με τις διαμαρτυρίες, και τουλάχιστον 128, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών, σχετικά με νέα αδικήματα εθνικής ασφάλειας. Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ έχει απορρίψει τη διεθνή κριτική για την καταστολή της και δεσμεύθηκε να ενισχύσει περαιτέρω τους νόμους.
*H φωτογραφία από τους FT
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr