Οι αυστηροί κανόνες στα σύνορα της χώρας επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε Αυστραλούς καθώς και άλλα άτομα κατ’ εξαίρεση. Όμως, από τις 14 Ιουλίου η χώρα δε θα δεχθεί πάνω από 3.000 άτομα, κάτι που προκάλεσε απογοήτευση σε εκείνους που ζουν στο εξωτερικό και δε θα καταφέρουν να επανασυνδεθούν με τις οικογένειές τους.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα μετριάσει την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας.
Θεωρείται πως από τα ξενοδοχεία καραντίνας διέρρευσε κορονοϊός, αυξάνοντας, με τον τρόπο αυτό, τα συνολικά κρούσματα στη χώρα που έχει εμβολιαστεί μόλις το 8% του πληθυσμού.
Πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο που αφορά την είσοδο στη χώρα, ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση έχει δεχθεί σφοδρή κριτική. Πάντως, ο κ. Μόρισον φαίνεται ανυποχώρητος στο συγκεκριμένο μέτρο, αν ληφθεί υπόψιν ότι το εν λόγω μέτρο δε θα αρθεί έως ότου εμβολιαστεί μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών.
Σαφώς, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο είναι βιώσιμη η συγκεκριμένη απόφαση, αλλά και πότε θα λήξουν τα μέτρα αυτά.
Στην επιδείνωση της κατάστασης σημαντικό ρόλο έπαιξε η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία ανιχνεύτηκε σε έξι πολιτείες της χώρας.
Την Παρασκευή (2/7) έπειτα από τη συνάντηση του κ. Μόρισον με άλλα κυβερνητικά στελέχη, ανακοινώθηκε το «Πλάνο Εξόδου από τον Covid», το οποίο περιλαμβάνει και τη μείωση των αφίξεων.
Η κατάσταση θεωρείται πως θα ήταν διαφορετική αν περισσότεροι πολίτες εμβολιάζονταν, κάτι που κρίνεται ανέφικτο λόγω των αργών ρυθμών του εμβολιαστικού προγράμματος. Εμπόδιο στην επίσπευση των εμβολιασμών είναι η εκτεταμένη διαστακτικότητα απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca αλλά και η έλλειψη προμηθειών των σκευασμάτων της Pfizer.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr