Ο εν λόγω ισχυρισμός γίνεται ενόσω το Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις βρίσκονται σε συνομιλίες για την αναβίωση μιας διεθνούς συμφωνίας του 2015, για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, είχε εξέλθει από το πλαίσιο της συμφωνίας πριν από τρία χρόνια, επαναφέροντας την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν.
Στρατιωτικοί αναλυτές της Δύσης επισημαίνουν ότι το Ιράν, μερικές φορές, μεγαλοποιεί τις στρατιωτικές του ικανότητες, αλλά τα drones αποτελούν ένα από τα συστατικά στοιχεία στην παρακολούθηση των συνόρων από την Τεχεράνη, κυρίως στη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου, γύρω από το Στενά του Ορμούζ, στην περιοχή από την οποία διακινείται το 1/5 της παγκόσμιας ποσότητας πετρελαίου.
Το Ιράν από κοινού με τις περιφερειακές δυνάμεις που στηρίζει, έχουν σταδιακά αναβαθμίσει τη χρήση των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων στην Υεμένη, στη Συρία, αλλά και στο Ιράκ κατά τα τελευταία χρόνια.
«Έχουμε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) με μακρά ακτίνα δράσης 7.000 χιλιομέτρων. Μπορούν να πετάξουν και να επιστρέψουν στη βάση τους, αλλά και να προσγειωθούν οπουδήποτε προγραμματιστούν να το κάνουν» ανέφερε ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεϊν Σαλαμί στο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιδιώκει την αναβίωση και διεύρυνση της πυρηνικής συμφωνίας με μεγαλύτερους περιορισμούς για το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως επίσης και τον περιορισμό των δραστηριοτήτων της Τεχεράνης.
Βέβαια, η Τεχεράνη έχει αποκλείσει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για τους βαλλιστικούς της πυραύλους, αλλά και για το ρόλο της στη Μέση Ανατολή, όπου το σιϊτικό Ιράν και η σουνιτική Σαουδική Αραβία έχουν εμπλακεί σε πολέμους δια μέσου της σύγκρουσης άλλων ενόπλων ομάδων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr