Ενώ πολλοί φτωχοί άνθρωποι έγιναν φτωχότεροι, ο συνολικός αριθμός των εκατομμυριούχων ανέβηκε κατά 5.2 εκατομμύρια στα 56.1 παγκοσμίως.
Για πρώτη φορά, το 2020, πάνω από το 1% των ενηλίκων είναι εκατομμυριούχοι.
Η ανάρρωση του χρηματιστηρίου και η εκτόξευση των τιμών των ακινήτων βοήθησαν στην αύξηση του πλούτου αυτών των ανθρώπων. Η δημιουργία πλούτου φάνηκε να είναι εντελώς αποκομμένη από την οδύνη της πανδημίας.
Τα χαμηλότερα επιτόκια και τα προγράμματα στήριξης από την κυβέρνηση οδήγησαν στην τεράστια μεταφορά του πλούτου από τον δημόσιο τομέα στα νοικοκυριά. Αυτό οδήγησε σε αύξηση των οικονομιών των νοικοκυριών το οποίο φούσκωσε τα σπιτικά οικονομικά αγαθά και μείωσε τα σπιτικά χρέη.
Ο αριθμός των πολύ πλούσιων ανθρώπων, οι οποίοι έχουν περιουσιακά στοιχεία άνω των 30 εκατομμυρίων, ανέβηκε ανά 24% παγκοσμίως το 2020, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 2003.
Ο οικονομολόγος και συγγραφέας του Global Wealth Report, Anthony Shorrocks, είπε ότι η πανδημία είχε μία “οξεία βραχυπρόθεσμη επίπτωση στις παγκόσμιες αγορές” και πρόσθεσε ότι αυτό “αντιστράφηκε στο τέλος του Ιουνίου του 2020”.
Ο παγκόσμιος πλούτος αυξήθηκε γρήγορα στο δεύτερο μισό του χρόνου.
Ωστόσο, οι διαφορές πλούτου ανάμεσα στους ενήλικες διευρύνθηκαν το 2020, και ο Shorrocks είπε ότι αν αφαιρούσαμε τις αυξήσεις των περιουσιακών στοιχείων, τότε ο παγκόσμιος πλούτος των νοικοκυριών μπορεί και να μειωνόταν.
“Στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα όπου τα περιουσιακά στοιχεία δεν είναι τόσο επικρατέστερα, ο πλούτος έχει μείνει στάσιμος ή έχει μειωθεί”.
“Κάποιοι από τους παράγοντες μπορεί να αυτό-διορθωθούν με τον καιρό. Για παράδειγμα, τα επιτόκια θα αρχίσουν να ανεβαίνουν κάποια στιγμή που θα ρίξει την αξία των περιουσιακών στοιχείων”.
Ο συνολικός παγκόσμιος πλούτος ανέβηκε κατά 7.4%.
Από την αρχή του 21ου αιώνα, ο αριθμός των ανθρώπων με πλούτο από $10000 μέχρι $100000 τριπλασιάστηκε από 507 εκατομμύρια το 2000 σε 1.7 δισεκατομμύρια το 2020.
Αυτή η αύξηση αντικατοπτρίζει την άνοδο οικονομιών όπως η Κίνα και την επέκταση της μεσαίας τάξης στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η διευθύντρια επενδύσεων της Credit Suisse, Nannette Hechler-Fayd'herbe, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες πήραν μέτρα για να βοηθήσουν αυτούς που επηρεάστηκαν αρνητικά από την πανδημία τα οποία οδήγησαν σε μία παγκόσμια κρίση. Αυτό που επηρέασε περισσότερο την κατάσταση, είναι η μείωση των επιτοκίων τα οποία οδήγησαν σε άνθιση των τιμών των μετοχών και των ακινήτων. Αυτό οδήγησε στην αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 20% σε πολλές χώρες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr