Προηγήθηκε αντίστοιχη, ξεχωριστή, ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον Ρώσο πρόεδρο, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα.
Ο Μπάιντεν είπε ότι έθιξε ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει η κυβέρνησή του, συμπεριλαμβανομένης της μεταχείρισης του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης να συνεργαστούν για το Ιράν και μίλησαν για την απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Όσον αφορά το θέμα της Ουκρανίας, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι εξέφρασε την «ακλόνητη δέσμευσή του για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
{https://twitter.com/POTUS/status/1405213789214199810}
Ο Μπάιντεν περιέγραψε τον τόνο της συνόδου κορυφής ως «θετικό» και πρόσθεσε: «Έκανα αυτό που ήρθα να κάνω»:
«Πρώτον: Να προσδιοριστούν τομείς που οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν για να προωθήσουν τα αμοιβαία συμφέροντά τους και επίσης να ωφελήσουν τον κόσμο.
Δεύτερον: Να επικοινωνήσω άμεσα ότι οι ΗΠΑ θα ανταποκριθούν σε ενέργειες που βλάπτουν τα ζωτικά μας συμφέροντα ή εκείνα των συμμάχων μας.
Τρίτον, να προσδιορίσουμε με σαφήνεια τις προτεραιότητες της χώρας μας και τις αξίες μας», είπε.
Ο Μπάιντεν ξεκίνησε υπογραμμίζοντας ότι «όπου έχουμε διαφορές, θέλω ο πρόεδρος Πούτιν να καταλάβει γιατί λέω αυτό που λέω και γιατί κάνω αυτό που κάνω». «Είπα στον πρόεδρο Πούτιν ότι η ατζέντα μου δεν είναι ενάντια στη Ρωσία, ή σε κανέναν άλλο, είναι υπέρ του αμερικανικού λαού».
Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «στο είναι μας», ως Αμερικανοί και γι' αυτό θα «είναι πάντα στο τραπέζι» πρόσθεσε.
Στη συνέχεια -όπως και ο Πούτιν πριν από εκείνον- ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα της κυβερνοασφάλειας. Όπως είπε, οι ΗΠΑ έχουν εντοπίσει 16 κρίσιμες υποδομές οι οποίες βρίσκονται «εκτός ορίων». Η Ρωσία συμφώνησε κατ' αρχήν, είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας όμως ότι «το επί της αρχής είναι ένα πράγμα· πρέπει να υποστηρίζεται και από την πρακτική».
Στην πρώτη του ερώτηση από δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν ρωτήθηκε τι έκανε για να αποτρέψει ενδεχόμενη παρέμβαση της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές στο μέλλον. Ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι είτε το απέτρεψε είτε όχι, τώρα «ο Πούτιν γνωρίζει ότι θα υπάρξουν συνέπειες».
Πρόσθεσε δε ότι η Ρωσία κινδυνεύει να χάσει τη θέση της «ως παγκόσμια δύναμη» αν συνεχίσει τις παραμβάσεις. «Δεν είναι σε θέση να υπαγορεύσουν τι συμβαίνει στον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Το ίδιο, όπως προειδοποίησε, ισχύει και αν πεθάνει ο Ναβάλνι. «Οι συνέπειες για τη Ρωσία θα ήταν καταστροφικές», τόνισε ο Μπάιντεν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «γελοία σύγκριση» εκείνη που έκανε νωρίτερα ο Ρώσος ομόλογός του όταν ρωτήθηκε για τις περιορισμένες πολιτικές ελευθερίες στη Ρωσία και έκανε αναφορά στις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, λέγοντας ότι δεν θέλει να συμβεί κάτι αντίστοιχο στη χώρα του.
Από τη μία πλευρά, είπε ο Μπάιντεν, έχετε εγκληματίες που προσπαθούν να καταλάβουν το Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Στη Ρωσία, έχετε ανθρώπους που αντιτίθενται ειρηνικά, άτομα που δεν επιτρέπεται να μιλούν ελεύθερα, πρόσθεσε.
Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Μπάιντεν ρωτήθηκε αν μπορεί να εμπιστευτεί τον Πούτιν. Ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι δεν έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη και επικαλέστηκε ένα παλιό ρητό: «Η απόδειξη της πουτίγκας είναι στο φαγητό. Θα ξέρουμε σύντομα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr