Οι ενέργειες της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πυρηνικού οπλοστασίου της, απειλούν τη "διεθνή τάξη βάσει των κανόνων", ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ.
Ήταν η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ έθεσε την Κίνα στο επίκεντρο της ατζέντας του.
Στην απάντησή της, η Κίνα δήλωσε ότι η αμυντική της πολιτική είναι «αμυντικής φύσης» και προέτρεψε το ΝΑΤΟ να «αφιερώσει περισσότερο την ενέργειά του για την προώθηση του διαλόγου».
"Η επιδίωξή μας στον αμυντικό και στρατιωτικό εκσυγχρονισμό είναι δικαιολογημένη, λογική, ανοιχτή και διαφανής", ανέφερε σε δήλωση η αποστολή της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να δει την ανάπτυξη της Κίνας με «ορθολογικό τρόπο» και «να σταματήσει να παίρνει τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της Κίνας ως δικαιολογία για χειραγώγηση της πολιτικής του μπλοκ, τη δημιουργία αντιπαράθεσης και την τροφοδότηση του γεωπολιτικού ανταγωνισμού».
Η δήλωση του ΝΑΤΟ ήρθε στο τέλος μιας μονοήμερης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.
Σημείωσε την πρώτη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν στο ΝΑΤΟ ως πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η ισχυρή πολιτική και στρατιωτική συμμαχία μεταξύ 30 χωρών της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής βλέπει τη Ρωσία ως κύρια απειλή. Ο κ. Μπάιντεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γενεύη την Τετάρτη.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής (τελική δήλωση), οι «δηλωμένες φιλοδοξίες και η αποφασιστική συμπεριφορά της Κίνας παρουσιάζουν συστημικές προκλήσεις στη διεθνή τάξη που βασίζεται στους κανόνες, και σε τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια της Συμμαχίας».
"Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για τη συχνή έλλειψη διαφάνειας και τη χρήση παραπληροφόρησης από την Κίνα", αναφέρεται.
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Τζενς Στόλτενμπεργκ είπε στους δημοσιογράφους: "Δεν μπαίνουμε σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο και η Κίνα δεν είναι αντίπαλος μας, ούτε εχθρός μας".
Ωστόσο, πρόσθεσε: "Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί, ως συμμαχία, τις προκλήσεις που θέτει η άνοδος της Κίνας στην ασφάλειά μας".
Η Κίνα είναι μια από τις κορυφαίες στρατιωτικές και οικονομικές δυνάμεις του κόσμου, της οποίας το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα ασκεί αυστηρό έλεγχο στην πολιτική, την καθημερινή ζωή και το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.
Ο κινεζικός στρατός έχει σήμερα τις μεγαλύτερες ένοπλες δυνάμεις στον κόσμο, με πάνω από δύο εκατομμύρια προσωπικό να είναι σε ενεργή υπηρεσία.
Το ΝΑΤΟ ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις αυξανόμενες στρατιωτικές δυνατότητες της Κίνας, τις οποίες θεωρεί ως απειλή για την ασφάλεια και τις δημοκρατικές αξίες των μελών της.
Τα τελευταία χρόνια, η συμμαχία έχει επίσης γίνει πιο επιφυλακτική για τις δραστηριότητες της Κίνας στην Αφρική, όπου έχει ιδρύσει στρατιωτικές βάσεις.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είπε: "Όσον αφορά την Κίνα, δεν νομίζω ότι κανένας από το τραπέζι θέλει να βρεθεί σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα."
Το σκληρό μήνυμα του ΝΑΤΟ για την Κίνα ακολούθησε την κριτική της χώρας από την ομάδα G7, μια ομάδα μεγάλων οικονομιών που συναντήθηκε για μια σύνοδο κορυφής στην Αγγλία την περασμένη εβδομάδα.
Σε ένα ανακοινωθέν οι ηγέτες των G7 επέκριναν την Κίνα για φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζήτησαν μια διαφανή διερεύνηση της προέλευσης του Covid-19 στη χώρα.
Ως απάντηση, η Κίνα κατηγόρησε τις G7 για "ψέματα, φήμες και αβάσιμες κατηγορίες" σε δήλωση μέσω της πρεσβείας της στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr