Το προσωρινό Ψήφισμα που ενέκρινε η Επιτροπή, αφορά τις υποθέσεις Bekir-Ousta , Emin και Tourkiki Enosi Xanthis κατά της Ελλάδας, υποθέσεις για τις οποίες έχει καταδικασθεί τελεσίδικα η Ελλάδα, για παραβίαση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι.
Αναφέρει δε συγκεκριμένα ότι:
-Στις δύο πρώτες υποθέσεις, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε - το 2007 και το 2008, αντίστοιχα - ότι η Ελλάδα είχε παραβιάσει το άρθρο 11 της Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι), επειδή δεν καταχώρησε δύο ενώσεις στο ελληνικό μητρώο, με την αιτιολογία ότι προωθούσαν την ιδέα ότι υπήρχε εθνοτική μειονότητα στην Ελλάδα και όχι θρησκευτική μειονότητα.
-Το 2008, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε παρόμοια παραβίαση στην τρίτη περίπτωση, σχετικά με τη διάλυση της Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης.
Τον Οκτώβριο του 2017, έγιναν αλλαγές στον ελληνικό κώδικα πολιτικής δικονομίας που επιτρέπει στους αιτούντες να ζητήσουν την επανάληψη των υποθέσεων τους ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων.
- Ωστόσο, όλες οι υποθέσεις απορρίφθηκαν από το Εφετείο της Θράκης και εκκρεμούν ενώπιον του Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Στο προσωρινό ψήφισμα, που εγκρίθηκε αυτήν την εβδομάδα, η Επιτροπή Υπουργών επανέλαβε τη βαθιά ανησυχία της για το ότι οι καταγγελίες των προσφευγουσών δεν έχουν ακόμη εξεταστεί εκ νέου από την πλευρά τους από τα ελληνικά δικαστήρια, 13 χρόνια μετά τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η επιτροπή υπογράμμισε ότι το καθήκον συμμόρφωσης με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εφαρμόζεται επίσης στα εθνικά δικαστήρια κατά την ερμηνεία του εσωτερικού δικαίου. Η επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει την εξέταση των υποθέσεων αυτών στην επόμενη συνεδρίασή της σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Σεπτέμβριο του 2021.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr