Ο Μπρους Έιλουαρντ, ανώτερος σύμβουλος του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ και συντονιστής του οργανισμού ACT-Accelerator, ανέφερε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ο ΠΟΥ ήθελε οι ΗΠΑ, τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία να συνεισφέρουν δόσεις.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η πρόταση που υπέβαλε την ΕΕ την περασμένη Παρασκευή (4/6) στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τη διεύρυνση της πρόσβασης στο εμβόλιο κατά της Covid-19 δεν προχώρησε αρκετά και δήλωσε ότι η παραίτηση από δικαιώματα ευρεσιτεχνίας «θα έχει οφέλη».
Σε αντίθεση με τις εκκλήσεις για άρση της πατέντας, η ΕΕ υπέβαλε ένα σχέδιο που θεωρείται ότι θα διευρύνει την παροχή εμβολίων κατά του κορονοϊού από ότι η παραίτηση από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.
Παρά ταύτα, το Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του ανθρώπου δήλωσε ότι τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η ΕΕ για να δικαιολογήσει την αντίθεσή της στην άρση της πατέντας είναι «ανακριβή, παραπλανητικά και λανθασμένα».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζεται ότι η πνευματική ιδιοκτησία (IP) δεν αποτελεί εμπόδιο στην επέκταση της παραγωγής εμβολίων ή άλλων προϊόντων υγείας που απαιτούνται για να αντεπεξέλθει στην πανδημία, υποδηλώνοντας ότι ο διαμοιρασμός της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν θα επιταχύνει αμέσως την κατασκευή νέων εμβολίων.
Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν κατασκευαστές που έχουν την ικανότητα να παράγουν επιπλέον εμβόλια Covid-19 και άλλα προϊόντα υγείας σε εργοστάσια στο Μπαγκλαντές, στον Καναδά, στη Δανία, στην Ινδία και στο Ισραήλ, αλλά δεν μπορούν να συνδράμουν καθώς δεν έχουν ακόμη τις κατάλληλες άδειες. Επομένως, η πνευματική ιδιοκτησία στέκεται εμπόδιο σε αυτούς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr