Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές Angus Dalgleish από την Βρετανία και Birger Sørensen από την Νορβηγία θεωρούν πως ο ιός ξέφυγε από εργαστήριο της κινεζικής πόλης όπου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα της νόσου τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά τις προσπάθειές των Κινέζων επιστημόνων να πειραματιστούν σε ιό που εντόπισαν σε νυχτερίδες ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα για μια ενδεχόμενη πανδημία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail, στην προσπάθειά τους να αναλύσουν τον κορονοϊό ώστε να παρασκευάσουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, οι δύο Ευρωπαίοι ερευνητές εντόπισαν «αποτυπώματα» που, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, δείχνουν ότι ο ιός έχει εργαστηριακή προέλευση.
Σε έκθεση 22 σελίδων των δύο καθηγητών, η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό Quarterly Review of Biophysics Discovery που εκδίδει το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, σημειώνεται πως ο κορονοϊός ξέφυγε από το εργαστήριο της Ουχάν, ενώ οι Κινέζοι επιστήμονες προσπαθούσαν να αυξήσουν τη μεταδοτικότητά του, σε μία απόπειρα πρόληψης μίας πανδημίας.
Μάλιστα, οι δύο επιστήμονες που υπογράφουν τη μελέτη, θεωρούν πως οι Κινέζοι επιστήμονες προσπάθησαν στη συνέχεια με την μέθοδο της «αντίστροφης μηχανικής» να δείξουν ότι ο ιός προήλθε από τις νυχτερίδες, ενώ παράλληλα υποστηρίζεται πως οι Κινέζοι επιστήμονες που ήθελαν να μοιραστούν τα ευρήματά τους δεν ήταν σε θέση να το πράξουν ή έχουν εξαφανιστεί.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η βασικότερη ένδειξη για την εργαστηριακή προέλευση του ιού ήταν μια σειρά αμινοξέων που βρήκαν στην ακίδα του SARS-Cov-2.
Μιλώντας στην DailyMail.com, ο Νορβηγός καθηγητής ιολογίας Sørensen είπε ότι όλα τα αμινοξέα έχουν θετικό φορτίο, το οποίο προκαλεί τον ιό να προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα, όπως ένας μαγνήτης. Αλλά επειδή, όπως οι μαγνήτες, τα θετικά φορτισμένα αμινοξέα απωθούν το ένα το άλλο, είναι σπάνιο να βρεθούν ακόμη και τρία στη σειρά σε φυσικούς οργανισμούς, ενώ τέσσερα στη σειρά είναι «εξαιρετικά απίθανο», είπε ο επιστήμονας.
«Οι νόμοι της φυσικής λένε ότι δεν μπορείτε να έχετε τέσσερα θετικά φορτισμένα αμινοξέα στη σειρά. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχεις αυτό είναι εάν το κατασκευάσετε τεχνητά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μέχρι πρόσφατα, οι περισσότεροι ειδικοί υποστήριζαν ότι ο ιός έχει φυσική προέλευση, ωστόσο μόλις προσφάτως, ο επικεφαλής Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι, αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν με 600.000 δολάρια το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν σε μια περίοδο 5 ετών, ώστε να μελετηθεί αν οι κορoνοϊοί της νυχτερίδας μπορούν να προσβάλουν τον άνθρωπο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr