Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η έκθεση υπάρχει 40% πιθανότητες το 2025 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία να αυξηθεί περισσότερο από 1,5% με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού υπάρχει, επίσης, πιθανότητα 90% ένα από τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2025 να είναι το πιο θερμό στην σύγχρονη ιστορία ή καλύτερα από τότε που γίνονται οι σχετικές καταγραφές στα τέλη του 19ου αιώνα.
Λόγω των κλιματικών αλλαγών, την τελευταία δεκαετία καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ: το 2020 καταχωρίσθηκε ως εκ τούτου στην ίδια πλευρά με το 2016 στις πιο ζεστές χρονιές που έχουν καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, με μέση θερμοκρασία 1,25 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Όμως οι πιθανότητες αυτό το τελευταίο όριο να ξεπεραστεί για τουλάχιστον μια ημερολογιακή χρονιά αυξάνονται διαρκώς, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία για λογαριασμό του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), την ειδική υπηρεσία του ΟΗΕ, και τα αποτελέσματά της δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Ακόμη κι αν η υπέρβαση του ορίου αυτού θα είναι μόνον προσωρινή, «η μελέτη αυτή δείχνει με μεγάλη επιστημονική αξιοπιστία ότι πλησιάζουμε με μετρήσιμο και αναπόφευκτο τρόπο το κατώτερο όριο της συμφωνίας του Παρισιού», αναφέρει στην παρουσίαση αυτή ο Πετέρι Τάαλας, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.
Επιπλέον, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες, καθώς «η άνοδος των θερμοκρασιών οδηγεί σε αυξημένο λιώσιμο των πάγων, σε μια άνοδο της στάθμης της θάλασσας, μια αύξηση των κυμάτων ζέστης και άλλα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, όπως και σε πιο σημαντικές επιπτώσεις στην διατροφική ασφάλεια, την υγεία, το περιβάλλον και την βιώσιμη ανάπτυξη».
Άλλοι ειδικοί, παράλληλα, ανέφεραν ότι η υπέρβαση προσωρινά του 1,5 βαθμού Κελσίου δεν σημαίνει απαραίτητα το τέλος των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, όπως ο Γιούρι Ρόγκελ του Imperial College του Λονδίνου. «Ωστόσο αυτή είναι παρά ταύτα μια πολύ κακή είδηση», επεσήμανε. «Αυτό μας λέει για άλλη μια φορά ότι οι ενέργειες απέναντι στις κλιματικές αλλαγές είναι μέχρι σήμερα εντελώς ανεπαρκείς και ότι θα πρέπει επειγόντως να μειώσουμε στο μηδέν τις εκπομπές (των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου) για να σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr