Μετά το πέρας των συνομιλιών, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε πως ελπίζει η Ουάσινγκτον να μην επιστρέψει στη συμφωνία και πως, «ό,τι κι αν συμβεί, το Ισραήλ θα διατηρεί πάντα το δικαίωμα να αμύνεται», εναντίον οποιασδήποτε ιρανικής πυρηνικής απειλής.
Παράλληλα, στη Βιέννη, λαμβάνουν χώρα έμμεσες συνομιλίες ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Τεχεράνη, με την τελευταία να αρνείται ότι το πυρηνικό πρόγραμμά της έχει σκοπό την παραγωγή (ατομικών) όπλων.
Ο Μπλίνκεν είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ενισχύουν τη «μακρόχρονη εταιρική σχέση» τους με το Ισραήλ. «Αυτό περιλαμβάνει το να διαβουλευόμαστε στενά με το Ισραήλ όπως κάναμε σήμερα για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στη Βιέννη σχετικά με μια ενδεχόμενη επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται πως ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε αποσύρει τη χώρα από την πυρηνική συμφωνία του 2015, κρίνοντας πως πολύ ευνοϊκή για την Τεχεράνη, ενώ επανέφερε τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Σήμερα, η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να κατευνάσει το Ισραήλ, το οποίο θεωρεί ως υπαρξιακή απειλή ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα. Ισραηλινές ομάδες πραγματοποιούν συνομιλίες στην Ουάσινγκτον με ομολόγους των ΗΠΑ για μια ενδεχόμενη αναβίωση της συμφωνίας.
Προχθές, Κυριακή, ο Μπλίνκεν υποστήριξε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη δει αν το Ιράν θα κινηθεί προς τη συμμόρφωση με τις πυρηνικές του υποχρεώσεις έτσι ώστε να αρθούν οι κυρώσεις αν και οι συνομιλίες έχουν δείξει πρόοδο.
«Ελπίζω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιστρέψουν στο παλιό ΚΟΣΔ (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης) επειδή πιστεύουμε πως η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για το Ιράν προκειμένου να έχει ένα οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων με διεθνή νομιμότητα», επεσήμανε ο Νετανιάχου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr