Η πρώτη παγκόσμια μελέτη με αυτό το αντικείμενο έδειξε ότι 745.000 άνθρωποι πέθαναν το 2016 από εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακές παθήσεις λόγω υπερωριών.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν στη Νοτιοανατολική Ασία και την περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού επηρεάστηκαν περισσότερο από τις πολλές ώρες εργασίας.
Ο ΠΟΥ είπε επίσης ότι η τάση μπορεί να επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η εργασία 55 ώρες ή περισσότερο την εβδομάδα συσχετίστηκε με 35% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και 17% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, σε σύγκριση με μια εργάσιμη εβδομάδα 35 έως 40 ωρών.
Η μελέτη, που διεξήχθη με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), έδειξε επίσης ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα αυτών που πέθαναν ως αποτέλεσμα της εργασίας πολλών ωρών ήταν μεσήλικες ή μεγαλύτεροι άντρες.
Συχνά, οι θάνατοι συνέβησαν πολύ αργότερα, μερικές φορές δεκαετίες αργότερα, από όταν εργάζονταν υπερωρίες.
Παρόλο που η μελέτη του ΠΟΥ δεν καλύπτει την περίοδο της πανδημίας, αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι το πρόσφατο άλμα στην εξ αποστάσεως εργασία και η οικονομική επιβράδυνση μπορεί να έχουν αυξήσει τους κινδύνους που σχετίζονται με τις υπερωρίες.
"Έχουμε κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι όταν οι χώρες μπαίνουν σε εθνικό κλείδωμα, ο αριθμός των ωρών εργασίας αυξάνεται κατά περίπου 10%", δήλωσε ο τεχνικός αξιωματούχος του ΠΟΥ Frank Pega
Η έκθεση ανέφερε ότι οι εργάσιμες ώρες εκτιμάται ότι είναι υπεύθυνες για περίπου το ένα τρίτο όλων των ασθενειών που σχετίζονται με την εργασία, καθιστώντας την το μεγαλύτερο βάρος επαγγελματικής ασθένειας.
Οι ερευνητές είπαν ότι υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους οι πολλές ώρες εργασίας οδηγούν σε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία: πρώτον μέσω άμεσων φυσιολογικών απαντήσεων στο άγχος, και δεύτερον επειδή οι πολλές ώρες εργασίας συχνά συνεπάγονται και πως οι εργαζόμενοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να υιοθετήσουν συμπεριφορές που βλάπτουν την υγεία, όπως το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ, λιγότερος ύπνος και άσκηση, και μια ανθυγιεινή διατροφή.
Ο αριθμός των ατόμων που εργάζονταν πολλές ώρες αυξανόταν πριν από την πανδημία, σύμφωνα με την ΠΟΥ, και ήταν περίπου το 9% του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS) διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που εργάζονταν από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας έβαζαν κατά μέσο όρο έξι ώρες μη αμειβόμενες υπερωρίες την εβδομάδα.
Οι άνθρωποι που δεν δούλευαν από το σπίτι είχαν κατά μέσο όρο 3,6 ώρες την εβδομάδα υπερωρίες, είπε το ONS.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr