Η πτώση έρχεται μετά τις απώλειες του τετάρτου τριμήνου (-0,7% στην Ευρωζώνη και -0,5% στην ΕΕ) και μετά το ισχυρό ριμπάουντ του τρίτου τριμήνου (+12,5% στην Ευρωζώνη και +11,7% στην ΕΕ).
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,8% στην Ευρωζώνη και κατά 1,7% στην ΕΕ, μετά το -4,9% και το -4,6% αντίστοιχα ένα τρίμηνο πριν.
Ύφεση εμφάνισαν και οι οικονομίες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδία, ενώ η Γαλλία αναπτύχθηκε 0,4% σε τριμηνιαία βάση.
Η Πορτογαλία και η Λετονία κατέγραψαν τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες μειώσεις του ΑΕΠ, ενώ η Βουλγαρία και η Ρουμανία σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση. Σε ετήσια βάση, οι οικονομίες της Πορτογαλίας και της Ισπανίας μειώθηκαν περισσότερο.
Απασχόληση
Η Eurostat επίσης ανακοίνωσε ότι η απασχόληση μειώθηκε 0,3% στους πρώτους τρεις μήνες του 2021, μετά από την αύξηση 0,4% σε τριμηνιαία βάση κατά το προηγούμενο τρίμηνο.
Σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, η απασχόληση κινήθηκε 2,1% καθοδικά στην Ευρωζώνη και 1,8% αρνητικά στην ΕΕ.
Η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί κλυδωνισμό ιστορικών διαστάσεων για τις οικονομίες της Ευρώπης. Μέσα στο 2020, η οικονομία της ΕΕ έχει συρρικνωθεί κατά 6,1 % και η οικονομία της ζώνης του ευρώ κατά 6,6%.
Εμπορικό ισοζύγιο
Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η Eurostat παρουσίασε τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο.
Οι εισαγωγές από τη Βρετανία μειώθηκαν περισσότερο από το ένα τρίτο στο α΄ τρίμηνο, μετά από την έξοδο της χώρας από την ενιαία αγορά της ΕΕ. Το εμπορικό πλεόνασμα με τη Βρετανία αυξήθηκε στα 35,8 δισ. ευρώ καθώς οι εξαγωγές υποχώρησαν 14,3%.
Συνολικά, το προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στα 13 δισ. Ευρώ από τα 23,1 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, καθώς οι εξαγωγές υποχώρησαν 0,3% σε μηνιαία βάση ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 5,6%.
Σε μη προσαρμοσμένη βάση, το εμπορικό πλεόνασμα μειώθηκε στα 15,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο από τα 29,9 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr