Σε πρόσφατο δημοσίευμα, το Reuters είχε παρουσιάσει το εν λόγω σχέδιο ως το μεγαλύτερο αμυντικό σχέδιο στην ιστορία της Ευρώπης, ύψους άνω των 100 δισ. ευρώ
Το εγχείρημα ξεκίνησε το 2017 από την Γαλλία και την Γερμανία και τα μαχητικά αεροσκάφη που θα κατασκευαστούν από κοινού, θα αντικαταστήσουν έως το 2040 τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Eurofighter.
Περισσότερο, όμως, από ένα μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς, το πρόγραμμα είναι ένα «σύστημα συστημάτων» που πλαισιώνουν ένα αεροσκάφος με συνοδευτικά drones. Το σύνολο συνδέεται μέσω ενός «cloud μάχης» με τα άλλα στρατιωτικά μέσα που χρησιμοποιούνται σε μία πολεμική επιχείρηση.
«Οι συνομιλίες κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών επέτρεψαν στην κατάληξη σε ισορροπημένη συμφωνία ανάμεσα στους εταίρους για το επόμενο στάδιο της φάσης επίδειξης του προγράμματος», δηλώνουν οι υπουργοί Αμυνας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας Φλοράνς Παρλί, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ και Μαργκαρίτα Ρόμπλες αντίστοιχα.
Οι μελέτες αυτές, της «φάσης 1B» αφορούν δαπάνη ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2024, κατανεμημένη ισότιμα μεταξύ των τριών χωρών.
Μία μελέτη της «φάσης 2» προβλέπει στην συνέχεια την ανάπτυξη μέχρι το 2027 ενός προ-πρωτοτύπου για την δοκιμή της αποτελεσματικότητας των τεχνολογιών που θα έχουν χρησιμοποιηθεί.
Η επίτευξη τη συμφωνίας ήταν αναγκαία για να εξασφαλισθεί ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια και ότι θα λάβει την έγκριση της γερμανικής Βουλής για το μέρος της χρηματοδότησης που αφορά το Βερολίνο πριν από την θερινή ανάπαυλα στο τέλος του Ιουνίου και εν όψει των βουλευτικών εκλογών του φθινοπώρου με το αβέβαιο αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με την Γαλλίδα υπουργό Αμυνας, τα συμβόλαια με τις βιομηχανίες θα μπορούν να ακολουθήσουν «στο τέλος του καλοκαιριού».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr