Ο συνιδρυτής του κινήματος, Ομάρ Μπαργκούτι, δήλωσε «Υπάρχει μία αυξανόμενη επικρατούσα άποψη ότι το Ισραήλ τώρα, όπως η Νότια Αφρική παλαιότερα, είναι ένα απαρχάιντ που πρέπει να έρθει αντιμέτωπο με στοχευμένες κυρώσεις, μποϊκοτάζ και εκποίηση».
Το συγκεκριμένο κίνημα ιδρύθηκε το 2005 από 170 Παλαιστινιακές ενώσεις, δίκτυα προσφύγων, γυναικείες οργανώσεις, δημοφιλείς επιτροπές αντίστασης και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις για την κοινωνία των πολιτών. Η ομάδα έχει δεχθεί έντονες θεσμικές αντιδράσεις στην προσπάθειά της να φέρει δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη. Ενδεικτικά, το 2019, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, υπό τη διοίκηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ψήφισε υπέρ ενός ψηφίσματος που καταδικάζει το BDS.
«Είναι ηθική υποχρέωση για οποιονδήποτε υποστηρίζει τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και τα ίσα δικαιώματα να υψώσει τη φωνή του για την Παλαιστίνη, και κυρίως, να δράσει ούτως ώστε να τερματίσει τη συνενοχή του κράτους του, των θεσμών του, του δημοτικού συμβουλίου ή του οργανισμού του στα εγκλήματα του Ισραήλ εναντίον Παλαιστινίων», δήλωσε ο Μπαργκούτι.
Το Ισραήλ, από την πλευρά του, παρά τις αεροπορικές επιδρομές που συνεχίζει να πραγματοποιεί στη Γάζα και την αναστολή πτήσεων από μεγάλες αεροπορικές εταιρείες λόγω της εντεινόμενης βίας, απέστειλε την Κυριακή (16/5) κυβερνητική αξιωματούχο στο Ντουμπάι, προκειμένου να προσελκύσει τουρισμό.
«Δε μιλάμε για αυτό. Μιλάμε για το μέλλον. Μιλάμε για το τι μπορούμε να κάνουμε για να φέρουμε τουρισμό στο Ισραήλ», ανέφερε η Ξένια Κομπιάκοφ, διευθύντρια ανάπτυξης νέων αγορών του Υπουργείου Τουρισμού του Ισραήλ.
«Οι άνθρωποι δε νιώθουν ασφαλείς να ταξιδέψουν τώρα στο Ισραήλ. Είναι κατανοητό. Αλλά αυτή η κλιμάκωση θα τελειώσει μία μέρα», συνέχισε η ίδια. Ενώ, προσέθεσε ότι «οι διαμάχες πηγαίνουν και έρχονται. Ο Τουρισμός μένει για πάντα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr