Η δήλωση αναφέρεται επίσης στα δικαιώματα των παιδιών και των οικογενειών, των γυναικών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία.
Υποστηρίζει δε ότι, κατά το σχεδιασμό και την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζει το Covid-19, τα συμβαλλόμενα κράτη πρέπει να λάβουν δεόντως υπόψη όλους τους δικαιούχους κοινωνικών δικαιωμάτων, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή και κατάλληλη προτεραιότητα στις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και άτομα.
Τα συμβαλλόμενα κράτη πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, δεν οδηγούν σε διακρίσεις όσον αφορά την απόλαυση των κοινωνικών δικαιωμάτων, άμεσα ή έμμεσα (όπως προβλέπει το άρθρο Ε του Χάρτη).
Η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων πιστεύει ότι οι επενδύσεις στα κοινωνικά δικαιώματα και στην παράδοσή τους - σύμφωνα με τη χρήση των μέγιστων διαθέσιμων πόρων - θα μετριάσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης και θα επιταχύνουν την μετά την πανδημία κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη.
Καταλήγει δε λέγοντας ότι, οι υποχρεώσεις που ορίζει ο Χάρτης πρέπει να χρησιμεύσουν ως οδηγός για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τις δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το νόμο, την πολιτική και την κατανομή πόρων που θα πρέπει να ληφθούν τα επόμενα χρόνια.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr