Όπως επισημαίνει ο ελβετικός οίκος σε νέα του έκθεση, η κατακόρυφη αύξηση των λοιμώξεων στη Γηραιά Ήπειρο έχει έρθει σε μια στιγμή, όπου πολλές κυβερνήσεις είχαν προγραμματίσει να χαλαρώσουν τους περιορισμούς τους, επιτρέποντας την σταδιακή ομαλοποίηση της οικονομικής τους δραστηριότητας.
Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων ποσοστών νοσηλείας και των ελάχιστων διαθέσιμων ΜΕΘ που φέρνουν τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ στα όριά τους, έχουν θέσει προσωρινά σε αναστολή αυτά τα σχέδια.
Οι κυβερνήσεις ήταν ως επί το πλείστον πρόθυμες να αποφύγουν την επιστροφή τους στην στρατηγική των lockdown, προτιμώντας αντ’ αυτού έναν συνδυασμό επέκτασης των υφιστάμενων περιορισμών και υιοθέτησης πιο αυστηρών περιορισμών σε περιφερειακή βάση, όπου τα ποσοστά κρουσμάτων Covid-19 παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Με αυτά τα δεδομένα, η UBS θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο λήψης αυστηρότερων μέτρων σε ορισμένα κράτη-μέλη τον επόμενο μήνα.
Η ανάπτυξη θα συνεχιστεί όσο οι περιορισμοί θα μειώνονται
Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η επέκταση των περιορισμών, όσο η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει το τρίτο «κύμα» της πανδημίας, θα καθυστερήσει την ανάκαμψη, αλλά δε θα την ακυρώσει σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ενδέχεται να είναι ασθενέστερη από τις προηγούμενες προβλέψεις, δεν βρισκόμαστε πλέον στην ίδια κατάσταση με αυτή του πρώτου κύματος, την άνοιξη του περασμένου έτους.
Σε συνολικό επίπεδο, τα μακροοικονομικά δεδομένα συνεχίζουν να είναι καλύτερα από το αναμενόμενο, ως επιστέγασμα της προσαρμογής των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα.
Τα «δεινά» της ΕΕ δεν υπολογίζονται σε ό,τι έχει να κάνει με την επίδοση των υπολοίπων ανεπτυγμένων οικονομιών, όπως φαίνεται και από την ταχύτερη ανάπτυξη των εμβολίων στις ΗΠΑ, η οποία με τη σειρά της διευκολύνει την ισχυρή ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας. Τα νέα από την Ασία και ιδιαιτέρως την Κίνα είναι επίσης ενθαρρυντικά.
Στο μέτωπο της πολιτικής, η UBS συνεχίζει να περιμένει ένα υποστηρικτικό σκηνικό σε νομισματικό και δημοσιονομικό επίπεδο.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε πρόσφατα το ρυθμό των αγορών στο Πρόγραμμα Πανδημικών Αγορών Έκτακτης Ανάγκης (PEPP), και αναμένεται ότι η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει ολόκληρο τον όγκο του προγράμματος έως τον Μάρτιο του επόμενου έτους.
Πέρα από αυτό, είναι πιθανό ότι το Πρόγραμμα Αγοράς Ενεργητικού (Asset Purchase Program) θα συνεχιστεί, με τις οικονομικές συνθήκες να εξακολουθούν να είναι ευνοϊκές.
Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, αν και οι εξελίξεις έχουν καθυστερήσει στις ΗΠΑ και, σε μικρότερο βαθμό, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η UBS περιμένει να ανασταλούν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (Stability and Growth Pact) το 2022, το οποίο θα δώσει στις κυβερνήσεις μεγαλύτερα περιθώρια στήριξης με στόχο την οικονομική τους ανάκαμψη.
Μακρύς ο δρόμος προς την ανάκαμψη παρά τους εμβολιασμούς
Τα προβλήματα με το πρόγραμμα προμηθειών εμβολιασμού της ΕΕ, μερικές αμφισβητήσιμες πολιτικές παρεμβάσεις, που έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στα εμβόλια, καθώς και η αργή πρόοδος στη διάθεση των εμβολίων, αποτελούν πρόσθετους παράγοντες, αναφορικά με την αβεβαιότητα για τις προοπτικές ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών. Επιπλέον, αυξάνονται οι ανησυχίες πολλών επενδυτών για το πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η Ευρώπη.
Η αργοπορία στον εφοδιασμό των εμβολίων κατά της Covid-19 είναι ο κύριος λόγος για την ανάλογη αργοπορημένη διάθεση των εμβολίων στην ΕΕ, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Για τα επίπεδα της ΕΕ, οι εμβολιασμοί κατά το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους υπολογίζονται στον απογοητευτικά χαμηλό αριθμό των 110 εκατομμυρίων. Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά στο β’ τρίμηνο, καθώς υπολογίζεται να παραδοθούν περίπου 300 εκατ. δόσεις εμβολίων, αποφεύγοντας τα χαμηλά επίπεδα του α’ τριμήνου.
Υποθέτοντας ότι αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται, τότε η ΕΕ θα μπει στο σωστό δρόμο, προκειμένου να προσφέρει τουλάχιστον ένα εμβόλιο στην πλειονότητα των ενηλίκων μέχρι το φετινό καλοκαίρι.
Όπως αναφέρει η UBS, μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, οι φόβοι για διακοπή του προγράμματος εμβολιασμού έχουν μειωθεί, καθώς πολλά κράτη μέλη κρατούν «μικρό καλάθι» για τον πιθανό αντίκτυπο της απαγόρευσης των εξαγωγών από το μπλοκ. Η απαγόρευση των εξαγωγών θα μπορούσε να έχει βοηθήσει βραχυπρόθεσμα, αλλά οι μεσοπρόθεσμες συνέπειες παραμένουν άγνωστες.
Με δεδομένη την απότομη αύξηση στις παραδόσεις εμβολίων, που αναμένεται το β’ τρίμηνο του 2021, σε γενικές γραμμές, η τρέχουσα προσέγγιση για τις άδειες εξαγωγής των εμβολίων φαίνεται να είναι το πιο ασφαλές συμπέρασμα.
Σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο θα ξεκινήσει να διανέμει χρήματα με πιο σοβαρά κριτήρια το επόμενο έτος, η απειλή της δημοσιονομικής πολιτικής, που επηρεάζει την ανάκαμψη, είναι σχεδόν μηδαμινή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr