Το περασμένο καλοκαίρι, μεγάλες και ενίοτε βίαιες διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν για μήνες σε πόλεις της χώρας, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν τον 61χρονο πρώην πυροσβέστη Μπορίσοφ για αθέμιτες σχέσεις με την οικονομική ολιγαρχία και για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης. Την ίδια στιγμή, ρήγμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος GERB δημιουργήθηκε μετά την αποκάλυψη οικονομικού σκανδάλου με πρωταγωνιστή έμπιστο συνεργάτη του πρωθυπουργού, ενώ αυτοεξόριστος μεγιστάνας των τυχερών παιχνιδιών κατήγγειλε απόπειρα εκβιασμού του. Την εικόνα του πρωθυπουργού έπληξαν επίσης φωτογραφίες του να κοιμάται με όπλο στο προσκέφαλό του, ενώ άλλες εμφάνιζαν δεσμίδες χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ να ξεχειλίζουν από το συρτάρι του κομοδίνου του.
Παρά τις αρχικές δηλώσεις του ότι δεν σχεδιάζει να διεκδικήσει την επανεκλογή του, ο Μπορίσοφ επέλεξε να παραμείνει στο τιμόνι του GERB, αγνοώντας τις καταγγελίες. Η στρατηγική του μοιάζει να απέδωσε καρπούς, με το κόμμα να προηγείται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Αν ο πρωθυπουργός είχε χάσει την ψυχραιμία του και είχε προκηρύξει πρόωρες εκλογές, η αντιπολίτευση θα είχε συστήσει ενιαίο μέτωπο και ο Μπορίσοφ θα είχε ηττηθεί. Σήμερα, οι διαδηλώσεις έχουν ξεχαστεί», λέει ο αναλυτής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Gallup, Παρβάν Σιμεόνοφ. Η αντιπολίτευση βρίσκεται σήμερα κατακερματισμένη, ενώ η πανδημία έχει ενσπείρει τον φόβο στους επίδοξους διαδηλωτές.
Η εκλογική στρατηγική του Μπορίσοφ αφορά άτυπη συμμαχία με το εθνικιστικό ΙMRO και τον αμφιλεγόμενο ηγέτη του, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, ο οποίος, από κοινού με την υπουργό Εξωτερικών της χώρας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, συδαυλίζει τον εθνικιστικό πυρετό κατά της γειτονικής Βόρειας Μακεδονίας και της εκλογικά σημαντικής βορειομακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία. Παρά τις αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων, η κυβέρνηση εμποδίζει εδώ και χρόνια τη δημιουργία πολιτικού κόμματος της βορειομακεδονικής μειονότητας, αρνούμενη ακόμη και την ύπαρξη τέτοιας μειονότητας στη χώρα. Οι λαϊκίστικες κραυγές του GERB και της Ακροδεξιάς κατά των Βορειομακεδόνων, της τουρκικής μειονότητας και των Ρομά, αποτελούν στυγνό εκλογικό υπολογισμό, πέρα από αναπόσπαστο γνώρισμα του βουλγαρικού εθνικισμού.
Στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Μπορίσοφ «άνοιξε τους κρουνούς» της κρατικής χρηματοδότησης, προσφέροντας μπόνους σε γιατρούς και νοσηλευτές και χρηματοδοτώντας μεγάλα έργα σε όλη τη χώρα. Διστακτικός παραμένει, όμως, ο επιχειρηματικός κόσμος απέναντι στη γενναιοδωρία του Μπορίσοφ.
Ιδιαίτερες δυσκολίες αντιμετώπισε ο Μπορίσοφ και στην εξωτερική του πολιτική, προσπαθώντας να διατηρήσει την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Η Ουάσιγκτον εξέφρασε πρόσφατα την οργή της για την απόφαση της Σόφιας να κατασκευάσει προέκταση του ρωσικού αγωγού TurkStream. Την περασμένη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει με συμβολικές κινήσεις την κυβέρνηση Μπάιντεν, η Βουλγαρία απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες για κατασκοπεία εις βάρος των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr