Μία μελέτη διαπίστωσε ότι πέντε μήνες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, οι ασθενείς με COVID-19 που ήταν μεσήλικες γυναίκες και είχαν και άλλα προβλήματα υγείας όπως διαβήτη, θέμα με τους πνεύμονες ή καρδιακές παθήσεις, ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα για μεγάλο διάστημα μετά την νοσηλεία τους.
Μια δεύτερη μελέτη με επικεφαλής τη Διεθνή Κοινοπραξία Σοβαρών Οξείων Αναπνευστικών και Αναδυόμενων Λοιμώξεων (ISARIC) διαπίστωσε ότι οι γυναίκες κάτω των 50 ετών είχαν υψηλότερες πιθανότητες για περισσότερα μακροχρόνια προβλήματα υγείας από τους άνδρες και από τους ηλικιωμένους συμμετέχοντες στη μελέτη, ακόμη και αν δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα.
«Καθίσταται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η COVID-19 έχει βαθιές συνέπειες για όσους επιβιώνουν από την ασθένεια», δήλωσε ο Tom Drake, κλινικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης ISARIC.
«Διαπιστώσαμε ότι οι νεότερες γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χειρότερα μακροχρόνια προβλήματα».
Η μελέτη ISARIC, η οποία παρακολούθησε 327 ασθενείς, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες κάτω των 50 ετών είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν κόπωση, επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν δύσπνοια και επίσης πιθανότερο να έχουν προβλήματα που σχετίζονται με τη μνήμη, την κινητικότητα και την επικοινωνία.
Η μελέτη PHOSP ανέλυσε 1.077 άνδρες και γυναίκες ασθενείς που πήραν εξιτήριο από νοσοκομεία στη Βρετανία μεταξύ Μαρτίου και Νοεμβρίου του 2020, και είχαν νοσήσει με COVID-19.
Η πλειονότητα των ασθενών ανέφερε πολλαπλά επίμονα συμπτώματα μετά από 5 μήνες, με κοινά συμπτώματα να είναι πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις, κόπωση, αδυναμία, δύσπνοια και δυσκολία στην μνήμη.
Περισσότερο από το ένα τέταρτο είχαν αυτό που ονομάζουν οι γιατροί ως «κλινικά σημαντικά συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης» μετά από πέντε μήνες και το 12% είχε συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr