Η Κίνα έχει κρατήσει τους Ουιγούρους σε στρατόπεδα στη βορειοδυτική περιοχή της Σιντζιάνγκ και αντιμετωπίζει κατηγορίες βασανιστηρίων, καταναγκαστικής εργασίας και σεξουαλικής κακοποίησης.
Οι κυρώσεις ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο συντονισμένης προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και των ΗΠΑ.
Η Κίνα απάντησε με τις δικές της κυρώσεις εναντίον ευρωπαίων αξιωματούχων.
Η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε τους ισχυρισμούς για κακοποίηση, ισχυριζόμενη ότι τα στρατόπεδα στη Σιντζιάνγκ είναι εγκαταστάσεις επανεκπαίδευσης που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντομίνικ Ραάμπ είπε ότι η κακοποίηση των Μουσουλμάνων Ουιγούρων στη Σιντζιάνγκ είναι «μία από τις χειρότερες κρίσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εποχής μας» και η διεθνής κοινότητα «δεν μπορεί απλώς να κοιτάξει αντίθετα».
Δήλωσε επίσης ότι η μεταχείριση των Ουιγούρων ισοδυναμεί με «φοβερές παραβιάσεις των πιο βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η ΕΕ δεν είχε επιβάλει νέες κυρώσεις στην Κίνα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την καταστολή της πλατείας Τιενανμέν το 1989, όταν στρατεύματα στο Πεκίνο άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας.
Τί γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις κυρώσεις;
Οι κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των απαγορεύσεων ταξιδιού και παγώματος περιουσιακών στοιχείων, στοχεύουν ανώτερους αξιωματούχους στη Σιντζιάνγκ, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για ευθύνη για κακομεταχείριση των Ουιγούρων.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι η Κίνα έχει κρατήσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ουιγούρους και ανθρώπους από άλλες μουσουλμανικές μειονότητες σε στρατόπεδα στη Σιντζιάνγκ.
Η κινεζική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί πως πραγματοποίησε αναγκαστικές αποστειρώσεις σε γυναίκες Uighur και πως χώριζε τα παιδιά από τις οικογένειές τους. Σύμφωνα με έρευνες του BBC βρέθηκαν από πρώτο χέρι μαρτυρίες για καταναγκαστική εργασία και συστηματικό βιασμό, σεξουαλική κακοποίηση και βασανιστήρια κρατουμένων.
Ο ανώτερος αξιωματούχος της Σιντζιάνγκ, Τσεν Κουανγκούο, δεν είναι στη λίστα.
Η Κίνα δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι κυρώσεις "δεν βασίζονται σε τίποτα άλλο παρά ψέματα και παραπληροφόρηση". Ανέφερε επίσης ότι θα τιμωρήσει 10 άτομα και τέσσερις οντότητες στην ΕΕ "που βλάπτουν σοβαρά την κυριαρχία και τα συμφέροντα της Κίνας και σπείρουν κακόβουλα ψέματα και παραπληροφόρηση" σε απάντηση.
Ο Γερμανός πολιτικός Reinhard Butikofer, ο οποίος προεδρεύει της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κίνα, ήταν μεταξύ των υψηλότερων αξιωματούχων στη λίστα της Κίνας. Ο Adrian Zenz, ένας κορυφαίος εμπειρογνώμονας για τις πολιτικές της Κίνας στη Σιντζιάνγκ, και ο Σουηδός μελετητής Bjorn Jerden ήταν επίσης στόχος.
Σύμφωνα με τις κυρώσεις, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απαγορεύεται να εισέλθουν στην Κίνα ή να συνεργαστούν επαγγελματικά με την χώρα. Οι κυρώσεις σηματοδοτούν μια σπάνια κλιμάκωση διπλωματικών εντάσεων μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας, οι οποίες είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr