Μετά το τέλος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (ΣΕΥ), όπου συζητήθηκε η έκθεση του Ζοζέπ Μπορέλ για την Τουρκία, έγινε γνωστό πως οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να υπάρξει προσέγγιση με την Τουρκία, αλλά υπογράμμισαν πως δεν δίνουν «άφεση αμαρτιών» και περιμένουν από την Άγκυρα διάρκεια στη λογική της αποκλιμάκωσης.
Συνεπώς, αν και δεν αποφασίστηκε να επιβληθούν κυρώσεις ή να καθοριστούν συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιαγράμματα, ο κ. Μπορέλ ανακοίνωσε πως η Τουρκία είναι υπό έλεγχο.
Από τον περασμένο Δεκέμβριο η Ε.Ε. έχει παρατηρήσει μερικά σημάδια προς θετική κατεύθυνση και βήματα προς αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε, αλλά πρόσθεσε πως «η διαδικασία της αποκλιμάκωσης είναι εύθραυστη» και η προσπάθεια πρέπει να είναι διαρκής.
Ο ύπατος εκπρόσωπος ανέφερε, επίσης, ότι οι κινήσεις της Τουρκίας σχετικά με το φιλοκουρδικό κόμμα HPD και η απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης πρέπει να ληφθούν υπόψη.
«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να έχουμε θετική ατζέντα, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι εάν χρειαστεί» προσέθεσε ο ύπατος εκπρόσωπος.
Η ελληνική πλευρά τόνισε πριν από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ πως κρίνει θετικά την έκθεση Μπορέλ, αλλά ο Νίκος Δένδιας ανέπτυξε και ορισμένα ζητήματα στα οποία θεωρεί πως η έκθεση έχει ελλείψεις.
Ο κ. Δένδιας τόνισε συγκεκριμένα πως «υπάρχουν και ελλείψεις όπως π.χ. το casus belli ή οι αναφορές σε τουρκικές παραβατικότητες όπως τα Βαρώσια ή ευθείες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τη θάλασσα, της UNCLOS».
Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θα συζητηθούν και στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 25 και 26 Μαρτίου, όπου ο Έλληνας Πρωθυπουργός ασφαλώς θα επιμείνει στο να καταδικαστεί η τουρκική προκλητικότητα και να υπάρξει "εργαλειοθήκη" αντίδρασης, σε περίπτωση που η Άγκυρα, δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr